Blestemul setei din județul Botoșani. Un oraș important riscă să rămână fără apă potabilă în 10 ani

După ce aproape în fiecare vară, sătenii din Botoșani suferă de sete, operatorul de apă al județului, are și probleme financiare serioase. Este pentru a doua oară când se trezește somat de agenți economici să plătească datorii importante, scrie Adevarul.ro. Botoșaniul este, după Brăila, al doilea județ din România ca suprafață a luciului de apă. În plus este mărginit de cele mai importante râuri din Moldova, adică Prutul și Siretul.

Cu toate acestea an de an, botoșănenii suferă de sete. Cele mai importante investiții pentru alimentarea corespunzătoare cu apă a județului se lasă așteptate iar operatorul de apă și canal, o societate cu acționariat de stat, se zbate cu tot mai multe probleme financiare, amenințat de furnizorii de utilități sau servicii pentru neplata datoriilor.

Mai mult decât atât, situația se poate complica grav pentru municipiul Botoșani, având în vedere că principala sursă de alimentare cu apă este puternic colmatată.

Datorii peste datorii la operatorul de apă

De aproape două decenii toți operatorii de apă și canalizare ai județului Botoșani, unde asociat majoritar este Consiliul Județean, au avut probleme financiare. Nova Apaserv, societatea care se ocupă în prezent de aceste servicii nu a scăpat nici ea de acest blestem.

În 2021, societatea era datoare cu aproape cu aproape un milion de euro, furnizorul de atunci reziliind contractul. Societatea a fost aproape de a rămâne fără energie electrică, iar județul fără apă, din cauza opririi instalațiilor.

A fost nevoie de negocieri pentru eșalonarea datoriilor. În plus, Nova Apaserv a pierdut și un proces cu un antreprenor care lucra la rețeaua de apă și canal, fiind din nou bună de plată. Anul 2023 a început tot cu probleme pentru Nova Apaserv.

Mai precis, firma care asigura paza companiei nu a mai fost plătită de jumătate de an și a denunțat contractul. Ba chiar și-a retras și toți oamenii, lăsând operatorul de apă fără pază. „Se poartă discuții. Cu siguranță va fi o reeșalonare”, spune Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Totodată, deocamdată investițiile esențiale pentru buna furnizare a apei se lasă așteptate la Nova Apaserv. Conducta care duce la Flămânzi și alimentează mai multe comune pe traseu este efectiv ciuruită și la dimensiunile din anii comunismului. La fel și magistrala care vine de la Prut, construită în anul 1981.

Mai ales vara, localnicii primesc apă cu porția. În plus, avariile sunt foarte dese. Colac peste pupăză, municipiul Botoșani ar putea rămâne în 10 ani fără apă. Lacul de acumulare de la Bucecea, cel de unde este alimentat orașul este în proporție de 80% colmatat, fără prea multe soluții concrete în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *