Cazul înstrăinării spaţiului public de la Direcţia Agricolă ajunge la Ministerul Agricuturii

Cristian Roman, prefectul judetului Botosani
Cristian Roman, prefectul judetului Botosani

Prefectul Cristian Roman va sesiza Ministerul Agriculturii cu privire la situaţia înstrăinăirii spaţiului public de la Direcţia Agricolă unor asociaţii pentru animale. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Direcţia Agricolă a primit în spaţiu Asociaţia Moldavis în mod gratuit, însă, culmea, această asociaţie obţinea venituri de la fermieri pentru un aviz de care aveau nevoie în vederea obţinerii subvenţiei. Prefectul susţine că dacă tot se dorea sprijinirea fermierilor, măcar aceştia nu trebuiau taxaţi. Drept urmare, Roman consideră o încălcare flagrantă a legii şi va solicita la Botoşani corpul de control al Ministerului Agriculturii, care este şi proprietarul spaţiului, pentru a face o verificare la faţa locului.

Vorbim de utilizarea domeniului public de către persoane, asociaţii, indifernt cine cu scopul de a dobândi venituri. Până la urmă, nu este atât de grav atâta timp dacă cu adevărat voiai să ajuţi fermierii nu le luai bani. Câte un leu pentru fiecare cap de ovină. Ţinând cont că au depus cereri pentru subvenţie aproximativ 55-60% din totalul fermierilor, însumând la 250-300 mii de capete din 500 mii câte are judeţul nostru se adună o sumă frumuşică, aproximativ 3 miliarde lei vechi. Dacă tot dorim să-i ajutăm îi putem să-i ajutăm şi fără bani„, a precizat prefectul.

Acesta spune că existau soluţii legale pentru atribuirea unui spaţiu în acest caz, fie se mergea la Primărie unde se instala un chioşc pe domeniul public al municipalităţii, fie reprezentantul Direcţiei Agricole solicita acceptul folosirii spaţiului public de la Ministerul Agriculturii.

Se putea obţine acordul ministerului şi se plătea, atâta timp cât se dobândesc venituri de pe domeniul public al statului, se putea plăti o mică redevenţă pentru o concesiune sau închiriere. Asociaţia stătea moca şi lua un leu ca să le pună o ştampilă pe un document la fiecare fermier. Această asociaţie nu dădea avizul decât cu bani. Se făceau bani frumoşi. Nu am nicio problemă să se câştige aceşti bani, dar să se câştige cu respectarea legii. Dacă eşti o asociaţie profesională şi eşti o Direcţie Agricolă, pentru că eu la Direcţia Agricolă aş vrea să mă refer, îi ajuţi fără să îi iei bani. După ce vine de la Rădăuţi Prut să-i mai dea şi un leu la ăla, numai ca să pună o ştampilă„, a precizat prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *