Veste bună pentru angajaţii din România: încă două categorii de lucrători se vor bucura de recunoaşterea vechimii în muncă şi, implicit, de pensii mai mari ulterior, după ce legea a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.
Este vorba despre medicii de familie şi medicii stomatologi, în cazul cărora vechimea în muncă va fi recunoscută atât la angajare, cât și la încadrarea în grila de salarizare.
Inițiativa USR, devenită lege, completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare.
Condițiile pentru recunoașterea vechimii sunt ca medicul să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și să aibă cabinetul activ, anunță USR.
„România este în stare de alertă din cauza gripei și vedem direct cât de importante sunt cabinetele medicale școlare, inclusiv cele din grădinițe, și cât de importanți sunt medicii de familie.
Care sunt condițiile pentru recunoașterea vechimii în muncă
Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor de familie și a medicilor stomatologi, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, face dreptate pentru 12.000 de medici de familie și 16.000 de medici stomatologi și permite mărirea numărului de cabinete școlare prin corecta încadrare în grila de salarizare.
Avem mai puțin de 1.000 de cabinete la grădinițele din urban și doar 75 în rural (22 în grădinițe și 53 în școli), acestea sunt responsabile de triaj, dar și de prevenție”, a declarat deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.
USR precizează că vechimea în muncă este relevantă pentru ca medicii să aibă dreptul să participe la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, dar și pentru o corectă salarizare a lor, potrivit Antena 3 CNN