Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să schimbe radical sistemul de evaluare a cunoștințelor elevilor de gimnaziu, dar și modul de admitere la liceu. Noile propuneri sunt prevăzute în proiectul de modificare a Legii Educației, pe care Guvernul ar trebui să-l adopte până pe 15 februarie, iar Parlamentul să-l voteze până pe 15 martie 2023.
Anul școlar 2023 – 2024 ar putea aduce modificări importante pentru elevi. Elevii care încep clasa a V-a în toamnă ar fi primii care ar susține examenul de Evaluare Națională și examen de admitere la liceu peste patru ani.
Proiectul de modificare a Legii Educației propune reintroducerea admiterii la liceu, din 2028. Ministrul Ligia Deca vrea să mențină examenul de Evaluarea Națională, pe baza căruia vor obține un loc la liceu. Pe de altă parte, unii elevi ar putea susține și examen de admitere la liceu, în condițiile în care conducerea unității de învățământ decide acest lucru.
Liceele cu cea mai mare concurență, indiferent dacă sunt colegii naționale, colegii tehnologice sau grupuri școlare, ar urma să organizeze concurs de admitere pentru până la 90% din locurile existente, 10% urmând să fie ocupate prin repartizare computerizată, potrivit Digi24.
Liceele care vor organiza examen de admitere vor trebui să anunțe cu un an înainte. Examenul de admitere la liceu va avea două probe scrise care vor fi adaptate fiecărui profil. Astfel, elevii care aleg filologie (profilul Uman) ar putea susține examen la română/limbă străină. Cei care aleg matematică-informatică (profil Real) ar susține probă suplimentară la matematică și informatică. La profilul științele naturii subiectele pot fi testate cunoștințele din biologie, matematică sau chimie, mai scrie sursa citată.
Elevii care nu se înscriu la admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată, noteaza RomaniaTV care citeaza Digi24.