Căiuții de la Tudora au fost prezenți la Festivalul de datini și obiceiuri care a fost organizat în municipiul Botoșani. Dansul și portul acestora sunt unice în țară și reprezintă o tradiție care ține din moși-strămoși. Într-o lume în care tinerii pun preț pe alte lucruri decât cele tradiționale, în comuna Tudora acest obicei se păstrează cu sfințenie.
Căiuţii – de Anul Nou – unici în ţară, practicaţi doar de satul Joldeşti şi Vorona care în trecut au făcut parte din Tudora dar într-o altă formă, ar reprezenta centaurii din mitologia antică romană, este construit din lemn uşor puţin arcuit, împodobit cu canafii coloraţi şi oglinzi fiecare cu semnificaţia lor. Oglinda mare din mijloc şi celelalte opt oglinzi mai mici ar fi Soarele şi cele opt planete cunoscute atunci (fără Pluton), cei şapte canafi orientaţi spre interior (spre soare) ar reprezenta cele şapte zile ale săptămânii; rândul de sus de canafi toţi coloraţi altfel, în număr de 12 ar reprezenta cele 12 luni ale anului; iar coama calului reprezentată tot prin canafi diferiţi coloraţi ar reprezenta Universul (Calea Lactee).
Capra este piesa principală a alaiului, construită dintr-un triunghi de lemn împodobit cu mărgele şi hurmuzuri cu canafi şi oglindă la mijloc cu aceiaşi semnificaţie ca şi la căiuţi iar sub oglindă în partea centrală stă capul de capră cu ochi de sticlă, simbolizează bogăţia pădurilor tudorene în vânat.
Pe 31 decembrie, în comuna Tudora va avea loc Festivalul de datini și obiceiuri, care va începe la ora 10.30 și se va încheia la ora 15.00.