Bianca Cazacincu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ”August Treboniu Laurian” Botoșani, specializarea Filologie, bilingv franceză, a spus cum arată profesorul ideal, într-o rubrică pentru sparknews.ro.
”Vreau să spun că pentru mine un profesor ideal nu este acel profesor renumit pentru severitatea sa – că doar așa este disciplină la orele dumnealui, cred unii. Nu!!! Cred că nimeni nu a putut vreodată să învețe de frică, ci doar să memoreze mecanic niște informații pe o perioadă determinată. Pentru mine, un profesor ideal este cel care, prin felul de a fi, își câștigă respectul; care determină și motivează elevul să nu renunțe orice ar fi; care se bucură pentru și alături de elev; care rupe bucăți din el pentru a construi drumul unui viitor OM. Și da, un profesor ideal devine un profesor preferat.
Am descoperit pentru prima dată frumoasa taină a limbii franceze în gimnaziu, atunci când am început să studiez această limbă, cu ajutorul doamnei profesor Timofte-Blîndu Mădălina, care, din prima clipă, a fost inspirație pentru mine. Niciodată grăbită… ba uneori rămânea pauze întregi în care ar fi putut face altceva doar pentru a ne face pe noi să înțelegem lecția; atingea obiectivele stabilite la fiecare oră de predare. Ne corecta atunci când greșeam, explicându-ne apoi cu mult drag, ne ajuta, ne îndruma și avea încredere în fiecare. Îmi aduc cu bucurie aminte de joculețele pe care le făceam și de entuziasmul pe care îl aveam atunci când urma ora de franceză. Dumneaei a transformat școala generală într-un loc în care mergeam cu tot dragul. Este în continuare profesorul care mă face să zâmbesc. Oricine își dorește un astfel de cadru didactic și o astfel de prietenă.
Doamna mea dirigintă, Mangîr Gabriela, pe care nu o cunosc decât de aproximativ patru luni (eu fiind în clasa a IX-a), și-a câștigat deja respectul prin felul de a fi – mereu elegant îmbrăcată, mereu cu vorbele pregătite, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu o DOAMNĂ. Predă și materia mea preferată, limba franceză, lucru ce a făcut ca relația dintre mine și dumneaei, relația elev-profesor să fie de calitate. Este atât de implicată și se dedică atât de mult meseriei, încât informațiile pe care le oferă se fixează atât de bine și par atât de simple… Fermă, scoate mereu ce este mai bun din elev… însă tolerează uneori prea mult. Este un EXEMPLU.