Un fermier din județul Botoșani a produs o fraudă de proporții în bugetul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Botoșăneanul a decontat ilegal peste două milioane de lei sub formă de subvenții. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Liviu Stelian Filip și a Cooperativei Agricole Zoovet Gorbănești, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au stabilit că, în perioada 2010- 2022, Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești, prin reprezentantul său legal, Liviu Stelian Filip, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, ar fi folosit și ar fi prezentat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Botoșani, mai multe documente și declarații false și inexacte, în baza cărora ar fi obținut, în mod necuvenit, în numele Cooperativei Agricole Zoovet Gorbănești, subvenții agricole în valoare totală de 2.373.367 lei.
APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma plătită sub formă de subvenții. De asemenea, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin administratorul cooperativei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Primar din Botoşani, acuzat într-un dosar de corupţie
Un primar din Botoşani este acuzat de săvârşirea unor fapte de corupţie, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Este vorba de primarul comunei Durneşti, Vasile Sasu, care fost trimis în judecată, săptămâna trecută, de procurorii DNA pentru complicitate la o fraudă de aproape 600.000 de lei cu subvenţie agricolă din fonduri europene.
Vasile Sasu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Sub semnătura sa ar fi fost concesionată ilegal o suprafaţă de peste 440 de hectare de păşune către Cooperativa Agricolă Corogea, înfiinţată de fiul său, Ovidiu Sasu.
Primăria Durneşti ar fi trebui să scoată la licitaţie păşunea, însă a fost atribuită cooperativei respective fără a fi îndeplinită această cerinţă. Fapta s-a produs în 2012, însă ancheta procurorilor DNA a început în 2017, după un denunţ.
„În perioada 2012-2014, cei doi inculpați, membri ai Cooperativei Agricole Corogea, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente și declarații false și inexacte (declarații, adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică. Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 568.965 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii”, au declarat pentru BotosaniNews reprezentanții DNA.
Cooperativa Agricolă Corogea a fost trimisă în judecată pentru „schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Costel Grumeza şi Vlad Cojocariu.
Abator din Botoșani scos la licitație pentru a zecea oară. Prețul se apropie de un milion de euro