Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat în perioada, 19 – 22 decembrie 2022, noi acțiuni în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate” pentru mai multe comunități botoșănene. Peste 500 de persoane din Hlipiceni, Dragalina și Victoria au fost consultate gratuit de medici specialiști în: diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, urologie, oncologie, chirurgie generală, medicină internă și pediatrie. Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală, cardiacă și de sân. Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Campania a ajuns pentru prima data în județul Botoșani.
Dr. Nicoleta Avram, medic cardiolog, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi: „Cei mai mulți dintre pacienții care sau prezentat la această evaluare sunt hipertensivi, în general cu tensiune necontrolată și fără tratament la domiciliu. De asemenea, sunt și cazuri cu hipercolesterolemie. Am întâlnit pacienți cărora le-am găsit valvulopatii care erau asimptomatice și pe care le descoperit la screeningul prin ecocardiografie. Pe aceștia i-am îndrumat către investigații suplimentare în serviciile de cardiologie teritoriale”.
Dr. Virgiliu – Mihail Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București, a adăugat: „O patologie variată. Au fost câteva tipuri de cancere pe care le-am identificat (san, tiroida, uter, col uterin). De asemenea, am identificat și afecțiuni benigne precursoare de cancer, coleciști litiazici, guși operate și patologie din sfera genitală. Multe dintre aceste femei nu și-au făcut niciodată o ecografie sau mamografie.”
Pr. Cristian Ferariu, din parohia Hlipiceni, județul Botoșani, a precizat: “A fost activitate benefică, utilă pentru comunitatea noastră, având în vedere faptul că venim după aproape 3 ani de pandemie în care oamenii nu au putut să mai meargă să-și facă un control de rutină. Această activitate este o oportunitate deosebită, deoarece ne aflăm între două orașe aflate la distanțe mari, Botoșani 45 de km, respectiv 80 de km față de Iași. Inițiativa Patriarhiei Române în realizarea acestei campanii și deplasarea medicilor în zona noastră este de un real folos.”
Dănuț-Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale a concluzionat: “Campania « Sănătate pentru Sate» s-a deplasat pentru prima oară în județul Botoșani. Suntem la o distanță de aproximativ 500 km de București. Avem o echipă complexă formată din 25 de medici și asistenți medicali care a reușit să descopere o multitudine de probleme de sănătate pe care le au persoanele prezentate la consultații. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Faptul că noi am ajuns aici, a fost un sprijin concret pentru localnici având în vedere că accesul la un medic specialist este destul de anevoios în zilele noastre. Din păcate, și în orașele mai mari, dar mai ales în orașele mici unde persoanele din mediul rural se deplasează cu greu pentru investigații, de cele mai multe ori acestea se lovesc de lipsa medicilor specialiști. Totodată aparatura imagistică ultramodernă cum ar fi ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.”
Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, au fost organizate 89 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 11.000 de persoane.
Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.