Agricultori botosaneni, trasi in piept de LaDorna

Citiva botosaneni, care au semnat cu LaDorna precontracte privind infiintarea unor microferme de vaci, s-au plins ca sint aproape de "a fi transformati in sclavi" de firma suceveana, scriu, in editia de astazi, ziaristii de la Monitorul de Botosani. Potrivit sursei citate, totul a inceput in urma cu citeva luni, cind LaDorna a intocmit o lista cu citeva sute de persoane din judete precum Botosani, Suceava si Iasi, interesate sa-si deschida propriile microferme. Reprezentantii firmei au vorbit cu fiecare in parte si au reusit sa convinga 27 de botosaneni sa semneze un precontract de consultanta. Practic LaDorna isi asuma doar rol de consultant iar banii necesari infiintarii de microferme urmau a fi obtinuti din fonduri SAPARD si din credite bancare facute si garantate de viitorii fermieri, fara ca LaDorna sa investeasca vreun leu, exeptind cheltuielile ocazionate de consultanta, estimate la 1.700 de euro, pe care de altfel are grija sa le recupereze din contul viitoarei microferme, imediat ce aceasta devine functionala. Problemele au aparut cind firma procesatoare de lapte a adus botosanenilor contractele. Multe din clauzele din precontract fusesera schimbate, noile documente prevazind ca semnatarii nu au voie sa faca practic nimic fara acordul firmei.
Conform contractului, fermierii vor trebui sa vinda laptele cu un pret fix de 0,16 euro/litrul. Acestia au dreptul de a negocia acest pret o data pe an cu conditia de a nu depasi "pretul mediu " al pietei locale, catre insa nu este mentionat nicaieri. Desi in contract exista termene clare de achitare a laptelui de catre LaDorna, lipsesc cu desavirsire orice fel de majorari de intirziere. Practic daca nu face platile la termenele convenite, LaDorna nu poate pati nimic decit cel mult sa plateasca suma initiala, in vreme ce fermierii care nu livreaza cantitatile de lapte si carne prevazute in contracte si la calitatile stabilite, sint pasibili de penalizari mergind pina la dublul valorii produselor. Potrivit contractului, LaDorna este operator exclusiv in conturile fermierilor in vederea gestionarii fondurilor si efectuarii platilor. Mai mult, pentru operarea conturilor, contractele de asigurare si garantare cu tertii, fermierii trebuie sa plateasca LaDorna.
Viitorii fermieri trebuie sa cheltuie in mod obligatoriu banii tot la sfaturile LaDorna pentru construirea grajdurilor, cumpararea instalatiilor si a vacilor la preturi clar stabilite. Oamenii care s-au declarat nemultumiti de contract afirma ca preturile precizate sint cu mult mai mari decit cele de pe piata, (28.000 de euro pentru construirea grajdului, 3.700 de euro instalatia de muls, 1.750 euro tancul de racire a laptelui, 600 de euro instalatia de adapare s.a.)
Fermierii au obligatia de a colabora pentru construirea grajdului cu o firma de profil recomandata de LaDorna si sa respecte strict programul prezentat de procesatoarea de lapte. Pe linga acestea sint prezentate in text inca alte opt obligatii ale fermierilor. Proiectul de grajd a nemultumit pe multi dintre botosaneni. Acestia l-au considerat prea scump.
Prevazatori, cei de la LaDorna au anticipat si eventualitatea ca, in viitor, statul roman sau Uniunea Europeana ar putea acorda subventii pentru lapte sau carnea de vita. Si din aceste subventii ei isi doresc partea, de 35%, platibila la doua zile de la incasarea lor de catre fermieri, banii urmind a fi incasati sub forma de consultanta. Practic LaDorna ar deveni beneficiara a unei cote serioase din subventii, pentru zece ani, doar pe baza contractului initial de consultanta.
O alta prevedere este ca "in caz de neexecutare a obligatiilor garantate, LaDorna poate folosi mijloacele proprii pentru luarea in posesie a bunurilor afectate garantiilor", adica intreaga ferma, inclusiv pamintul pe care este construit grajdul, cu toate ca legea prevede expres cum se pot recupera creantele, prin executori judecatoresti si in nici un caz pe cont propriu. Penalizarile stipulate in contract de LaDorna sint numeroase: de la ipoteci pe teren, grajduri, instalatii, pina la confiscarea viitoarei productii de lapte si carne. Practic, printr-un contract de consultanta, La Dorna isi ia garantii mai mari decit bancile sau SAPARD, putind lua pina la 20.000 de euro celor care reziliaza contractul sau 8.000 de euro celor care revoca mandatarea La Dorna ca unic operator in conturi. Din contract reiese ca LaDorna nu are pnici o obligatie ci doar "angajamente" fata de fermieri. Firma se angajeaza doar sa ofere servicii de consultanta si sa cumpere laptele si vitele "in limita posibilitatilor ". Doar in situatia in care firma nu are nevoie de ele oamenii isi pot vinde produsele in alta parte. In ciuda conditiilor din contract, 11 din cei 27 de semnatari ai precontractului au incheiat in prima instanta si contractul cu LaDorna. Purtatorul de cuvint al LaDorna si totodata vicepresedinte al companiei, Valeriu Steriu, le-a spus ziaristilor de la Monitorul ca nu a obligat pe nimeni sa semneze acel contract.

Acest material poate fi preluat doar cu citarea sursei Botosaninews.ro

Exprima-ti parerea la [email protected]