Autoritățile județene din Botoșani vor să investească alături de alte două județe din nordul Moldovei într-o rețea de turism pe două roți. Vor fi amenajați peste 200 de kilometri de piste pentru biciclete.
Botoșaniul este unul dintre județele din România cu un potențial turistic extraordinar, cu obiective culturale, colțuri sălbatice de natură, conace boierești sau princiare, mănăstiri vechi sau cursuri de apă care se pot transforma într-un paradis al amatorilor de pescuit. Acest potențial incredibil care ar putea crește inclusiv economic județul este exploatat insuficient, mai ales din cauza lipsei unei infrastructuri turistice adecvate.
În ultimii ani, autoritățile județene au investit în infrastructura rutieră care leagă o parte a obiectivelor turistice ecumenice – un drum al mănăstirilor care străbate pădurile Voronei.
Totodată în această perioadă a fost depus un proiect unicat de turism ecologic care ar urma să scoată județul din anonimat. Este vorba despre piste de biciclete întinse pe o distanță de mai bine de 100 de kilometri, care să lege principalele obiective turistice din județ. Acest traseu vine în completarea altor piste pentru biciclete care prin proiect ar trebui amenajate și în județele vecine.
Frumusețile nordului explorate pe două roți
Acest proiect a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are o valoare de peste 36 de milioane de euro. Este un proiect care vizează dezvoltarea unei infrastructuri de cicloturism în nordul Moldovei, care ar urma să se întindă pe o distanță de peste 200 de kilometri, străbătând trei județe, Iași, Suceava și Botoșani.
Prin acest proiect numai Botoșaniul ar urma să primească în jur de 110 milioane de euro pentru mai bine de 100 de kilometri de piste de bicicletă pentru turiștii interesați de a descoperi nordul pe două roți. Pe lângă Botoșani, alți 55 de kilometri de pistă vor fi amenajați în județul Suceava și încă 35 – în județul Iași.
Pistele de bicicletă vor trece pe lângă principalele obiective turistice din județ.
Propriu-zis, traseul începe în zona aeroportului de la Salcea și continuă pe teritoriul județului Suceava, pe la Pătrăuți, Mănăstirea Dragomirna, Adâncata, Hânțești, urmând a continua pe teritoriul județului Botoșani din dreptul localității Bucecea.
Pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde ar trebuie, așa cum prevede proiectul, să fie amenajată cea mai mare lungime a traseului pentru biciclete, turiștii pot ajunge, pe două roți, la principalele mănăstiri din județ, cu încărcătură istorică și religioasă, urmând drumul mănăstirilor prin codrul Voronei.
Totodată pistele de bicicletă vor fi amenajate și în cele mai pitorești zone naturale ale județului, urmând lunca Siretului, dar și izvoarele Bahluiului. Traseul străbate și împrejurimile localităților Deleni și Hârlău din județul Iași.
Botoșaniul pitoresc și turismul eco
De altfel descoperirea frumuseților naturale și istorice ale Botoșaniului a mai fost promovată și în trecut de pasionații de ciclism din județ, care au amenajat cu diferite ocazii sau evenimente trasee de mountain bike, sau au organizat competiții de profil, în zona Darabani, Pomârla, Hilișeu Horia.
Botoșaniul se poate mândri cu zone sălbatice precum pădurile preistorice de pe malurile Prutului din zona Oroftiana, dar și cu codrii de tisă din zona comunei Tudora, inclusiv cu fascinantele cascade și mici canioane de la izvoarele Bahluiului. Ffeerice sunt și pădurile din zona Ipoteștiului sau a Voronei.
Sursa: Adevarul
Nu trebuie sa exageram cu potentialul turistic extraordinar. Nu suntem la Brasov sau in Elvetia. Suntem un judet sarac din care oamenii pleaca in masa. Poate ar trebui sa producem mai mult, sa avem mai multi salariati. Nu sa negandim cum sa tapam alte fonduri europene care vor ajunge in conturile unui numar restrans de oameni: cativa politicieni, niste patroni de firme si cam atat.
la o pista de biciclete de cativa km, din centrul orasului pana la Cornisa, nu se gandeste nimeni?