O firmă specializată a încasat banii pentru participarea unei fete la o tabără educaţională în străinătate, deşi condiţiile pandemice făceau organizarea imposibilă. Cazul a ajuns în faţa judecătorilor, mama fetei nereuşind să-şi recupereze banii pe cale amiabilă, scrie Ziarul de Iasi.
În decembrie 2019, V.M., medic la Spitalul de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, a încheiat cu SC ISS Edu SRL un contract privind participarea fiicei sale la o tabără educaţională ce urma să fie organizată în iulie 2020, timp de o săptămână, în Manchester. Cu această ocazie, a achitat un avans de 3.000 de lei. Izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus a dat însă toate planurile peste cap, tabăra din Marea Britanie fiind anulată. În aceste condiţii, în aprilie 2021, V.M. a încheiat cu firma un act adiţional prin care se schimba data şi locul taberei. A mai plătit 8.917 lei pentru ca fiica sa să meargă timp de două săptămâni în tabără în Japonia, la Kyoto. Ce nu ştia V.M. era că Japonia sistase deja eliberarea de vize pentru cetăţenii străini, inclusiv pentru români şi cei care trecuseră prin România, din cauza riscului pandemic.
Ministerul român al Afacerilor Externe anunţase acest lucru pe pagina sa de internet încă din 25 martie 2020. Tabăra nu mai putea fi organizată, dar firma luase totuşi banii. În plângerea adresată ulterior Judecătoriei ieşene, V.M. afirmă că ultimul lucru la care se gândise fusese să verifice personal condiţiile de deplasare în Japonia. Medic infecţionist, ocupându-se de cele două pavilioane ale spitalului ocupate cu bolnavii de COVID, nu mai avea timp să urmărească şi ştirile despre Japonia. Şi-a cerut banii înapoi, a acceptat chiar ca ISS Edu SRL să-şi reţină 100 de euro pentru serviciile prestate până atunci, dar degeaba. Până la urmă, în decembrie anul trecut, şi-a cerut banii înapoi în instanţă.
De cealaltă parte, reprezentanţii firmei au respins acuzaţiile de rea-credinţă. Ei au apreciat că tocmai calitatea de medic a lui V.M. îi conferea posibilitatea să aprecieze mult mai bine evoluţia pandemiei. Agenţia făcuse toate demersurile pentru organizarea taberei, prezentând în instanţă şi o factură de la partenerul japonez. Anularea taberei se înscria deci în cazurile de forţă majoră. Nu de aceeaşi părere au fost însă judecătorii. V.M. nu ceruse organizarea taberei, pentru a se putea invoca forţa majoră care să justifice neîndeplinirea contractului. Ceruse pur şi simplu banii înapoi, drept pe care îl avea în conformitate cu legislaţia privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate.
Magistraţii au obligat agenţia la returnarea către V.M. a celor 11.917 lei plătiţi de aceasta. Sentinţa nu este încă definitivă. Apelul declarat de ISS Edu SRL a intrat marţi pe rolul Tribunalului.