Nicoleta Sandu are 41 de ani și de 18 trăiește la Gravina di Puglia, în apropiere de orașul Bari. Din mâinile sale și ale soțului său ies adevărate opere de artă, obiecte din ceramică frumos decorate, care înfrumusețează casele și sărbătorile italienilor.
Nicoleta este originară din Botoșani, unde a terminat Liceul Dimitrie Negreanu. După bacalaureat s-a angajat la o fabrică de confecții, unde spune că a avut posibilitatea să învețe o meserie. „Nu a fost greu și nici ușor, dar am rămas cu amintiri plăcute de acolo”, ne-a mărturisit ea.
În februarie 2004 a venit în Italia și a ajuns la Gravina di Puglia. „Am venit cu păreri de rău, lăsam în urmă oameni dragi. Am plecat din țară cu gândul că stau numai trei luni și mă întorc, dar nu a fost așa.”
Nu, nu a fost, pentru că azi, 18 ani mai târziu, Nicoleta este tot la Gravina, unde și-a construit o nouă viață. S-a căsătorit cu omul iubit și împreună au două fete.
La început a lucrat ca ospătăriță în restaurantul „Zia Rosa” și integrarea în societatea și cultura italiană nu i-a fost prea grea. „Am cunoscut oameni minunați, care m-au tratat ca pe un membru al familiei lor și le mulțumesc și pe această cale.”
La Gravina di Puglia, Nicoleta a deschis în anul 2009 un magazin cu produse românești, dar în paralel a început să facă și cursuri de ceramică decorativă. Și-a descoperit astfel o nouă pasiune, care a convins-o să deschidă în 2013, împreună cu soțul ei, Vito Graziano, un al doilea magazin, de această dată cu obiecte realizate din ceramică, frumos ornamentate și decorate.
Pentru că era greu să meargă înainte cu ambele activități, a renunțat la magazinul cu produse românești și s-a concentrat pe „Tesori della ceramica”, magazinul-laborator deschis pe strada Corso Giuseppe di Vittorio, la numărul 77.
„M-am dedicat trup și suflet acestei activități. Realizăm articole decorative, suveniruri, dar și obiecte utile în bucătărie, cum ar fi farfurii, căni, pahare etc. De asemenea, producem obiecte unice ca formă, culoare și desen, după preferințele clientului.”
Munca Nicoletei și a soțului său nu este una tocmai ușoară, procedura care trebuie parcursă și procesul tehnologic sunt atent respectate pentru ca obiectul finit să fie pe placul clienților.
„Începem cu modelarea lutului, după care ‘coacem’ articolul la o temperatură de 960 de grade, le acoperim cu smalț, le desenăm și colorăm, apoi le introducem din nou în cuptor la 960 de grade. 12 ore pentru a crește temperatura și 12 ore pentru a o diminua.”
În luna aprilie a acestui an, Nicoleta și Vito au deschis un al doilea magazin, în centrul istoric al localității în care locuiește de 18 ani. Și pentru că a fost mereu o persoană deosebit de activă, românca dedică timp și împărtășește din experiența sa elevilor din Gravina, organizând cursuri de ceramică decorativă.
O viață clădită cu trudă, muncă și determinare, departe de țara natală. La fel ca mulți alți români care au emigrat în ultimii zeci de ani, Nicoleta nu crede că ar mai fi drum pentru o întoarcere definitivă: „Am o familie aici, am cele două fete născute și crescute la Gravina, nu știu dacă m-aș mai putea decide să mă întorc definitiv în țară. Și sincer, nu cred că aș putea trăi din această meserie în România, poate greșesc, dar la noi lucru făcut de mână nu este atât de apreciat ca în Italia.”
Cu toate acestea, Nicoleta Sandu a spus: „Sunt foarte orgolioasă atunci când un obiect făcut de mine ajunge în România. Mă întorc cu mare drag acasă, ori de câte ori reușesc, acolo unde am lăsat oameni dragi mie. Dar tot ce sunt acum îi datorez soțului meu, Vito Graziano.” Lucrările celor doi pot fi admirate pe pagina Facebook „Tesori Ceramica”.