Toţi românii au plătit în acest an facturi la energie electrică în funcţie de consumul mediu din 2021. De anul viitor, însă, regulile se schimbă.
Facturile românilor se vor calcula în functie de consumul lunar şi nu de cel de anul trecut. Decizia a fost luată în Parlament. Ordonanța de urgență prevede și patru plafoane de preț care se aplică în funcție de consum, dar și în cazul celor vulnerabili. În cazul în care nu este trimis indexul, se face o medie pe ultimele trei luni.
Furnizorii nu sunt obligaţi să accepte plata în rate la facturile la energie electrică. Aceste modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, plata facturilor întârziate la energie electrică nu se poate face în rate, aşa cum spusese premierul Nicolae Ciucă, iar facturile vor fi calculate după praguri de consum.
Noutatea este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract.
FACTURI 2023. CÂT VOM PLĂTI ÎN FUNCȚIE DE CONSUM
– consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh
– consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh
– consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
– 1 leu/kWh: pentru IMM-uri
– consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh
Ordonanța pe energie, ultimele modificări făcute miercuri la Camera Deputaţilor:
0,68 lei/kwh:
– pentru consum de până în 100kwh
– pentru cei cu dispozitive medicale esențiale
– pentru familiile cu 3 copii pana în 18 ani sau 26 de ani – dacă urmează cursuri universitare
– pentru familiile monoparentale
0,80 lei/kwh:
– pentru consum de până în 255 kwh
1 leu/kwh:
– IMM-uri
– Spitale (public și privat)
– Școli, grădinițe, creșe (public și privat)
– Biserici
– Servicii publice
– Metrorex
– Industria farmaceutică
– Institute de cercetare
maximum 1,3 lei/kwh (sau prețul din contract care poate fi mai mic, spre exemplu: 1,2 lei/kwh)
– pentru consum de peste 255 kwh
– pentru industrii mari
Consumurile mari pentru casnici se calculează așa:
– între 0kwh – 255kwh (dar maximum 300kwh) – preț de 0,80 lei/kwh. Diferența dintre 255kwh până la 300kwh se va factura cu maximum 1,3 lei/kwh.
– dacă tot consumul este de peste 300kwh, tot prețul e cel din contract, dar maximum 1,3 lei/kwh
FACTURI 2023. CUM VOR FI CALCULATE FACTURILE
- până pe 31 decembrie – în funcție de consumul mediu înregistrat în 2021
1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 – consumul înregistrat lunar
Noi reguli la plata facturii de energie electrică
- Raportarea se va face la consumul lunar- dacă se furnizează indexul
- Raportarea la media ultimelor 3 luni – dacă nu se furnizează indexul
„Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul”.
Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie. Iar convenţia să fie cât mai apropiată de consumul real. „Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a explicat Cristina Păun, specialist energie.
Noul mod de calcul care ar urma să se aplice de anul viitor ar trebui să facă facturile mai clare, după o perioadă de confuzii. „Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei.
„Se poate întâmpla ca două luni la rând, un consumator, în funcţie de consumul curent, să fie într-o categorie şi să primească, de exemplu, 68 de bani. Şi în a treia lună, după se citeşte contorul, să fie refacturat”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, potrivit RomaniaTV