Regulamentul programului social de creștere a natalității a fost publicat pentru consultare, iar timp de 10 zile cei interesați pot trimite orice sugestie cu privire la acest regulament. Ulterior, Ministerul Familiei va anunța data deschiderii înscrierilor, dar până atunci tinerii își pot pregăti dosarele.
„Începând cu 1 decembrie, în prima etapă, și de la 1 ianuarie anul viitor, în a doua etapă, 12.500 de persoane la nivel național, vor putea beneficia de susținere pentru tratament și proceduri de fertilizare pentru obținerea unei sarcini. Primele 2500 de dosare vor fi finanțate anul acesta, iar celelalte 10.000 vor fi decontate anul viitor. Încurajez toate cuplurile și femeile din județul nostru între 20 și 45 de ani care doresc să aibă copii și nu au reușit acest lucru din cauze medicale, să apeleze la acest program inițiat de ministrul social-democrat Gabriela Firea. Sprijinul financiar constă în acordarea de vouchere în valoare de 15.000 lei pentru fiecare beneficiar, în limita a 3 proceduri pe an pentru decontarea cheltuielilor necesare pentru reproducerea asistată medical”, a declarat deputatul Alexandra Huțu
Vor putea aplica în cadrul acestui program, femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist, iar dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal. Dosarul se va depune online la adresa cresterenatalitate@mfamilie.
Mai multe detalii referitoare la metodologia și condițiile de înscriere pot fi consultate la adresa: https://mfamilie.gov.ro/1/
„Acest program este primul pas dintr-un amplu plan menit să determine creșterea natalității. În acest demers vital pentru România, miniștrii PSD de la Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei și Ministerul Muncii s-au consultat și au colaborat pentru a oferi această șansă reală tinerilor care doresc să devină părinți și nu au avut până acum fondurile necesare de a plăti astfel de tratamente și proceduri medicale”, a subliniat Alexandra Huțu.