Numeroase persoane din Botoşani au apelat la serviciile unui psiholog, ca urmare a fricii generate de războiul din Ucraina, a declarat, pentru AGERPRES, psihologul Anca Larionesei. Potrivit acestuia, după începutul conflictului pe 24 februarie, mai multe persoane din Botoşani au suferit depresii sau stări de anxietate, pentru care au avut nevoie de consultaţii psihologice.
„Dacă în ultimii doi ani ne-am confruntat cu tema de un inamic invizibil, COVID, şi oamenii au fost afectaţi atât de mult încât a crescut incidenţa solicitărilor de asistenţă psihologică şi chiar asistenţă psihiatrică, în ultima perioadă vedem că teama faţă de război a început să ocupe minţile românilor şi ale botoşănenilor, în mod special, pentru că ne află la graniţa cu Ucraina şi implicit vedem şi află informaţii despre ceea ce se întâmplă în statul vecin. Oamenii ajung să dezvolte depresie, stări de anxietate, insomnii de frica intrării în război”, a afirmat Larionesei.
Specialistul în psihologie susţine că unii dintre pacienţii săi au închiriat case în străinătate pentru a avea unde să plece în cazul în care războiul s-ar fi extins.
„Am avut cazuri concrete de oameni care căutau să plece într-o altă ţară, care îşi luau vacanţă sau care îşi închiriau case în alte ţări, în aşa fel încât, dacă se întâmplă o catastrofă, o nenorocire sau dacă intrăm în război, să aibă unde să plece cu familia, cu cei dragi„, a adăugat psihologul din Botoşani.
Sursa: Agerpres