Liliacul şi alți pomi au inflorit a doua oara în acest an. Temperaturile extrem de ridicate au dat peste cap ritmul de dezvoltare în cazul multor plante. Ce spun fermierii despre culturile viitoare.
Temperaturile ridicate pentru această perioadă au dus la înflorirea copacilor în unele zone ale ţării. Dacă oamenii se bucură să vadă acum liliecii înfloriți, cei care cultivă pomi fructiferi spun că nu este un semn bun.
Asta pentru că a fost dat peste cap ritmul biologic al copacilor, iar producția de anul viitor ar putea fi afectată.
În plus, vremea caldă de la început de noiembrie poate fi periculoasă şi pentru culturile agricole abia însămânțate, care nu îşi vor urma cursul firesc şi vor fi distruse atunci când va veni înghețul.
„Într-adevăr se estimează mâine în jumătatea de sud a teritoriului, în Oltenia, în Muntenia, cel mai probabil să înregistrăm astfel de temperaturi, 26- 27- 28 de grade acestea fiind valori de început de vară cu mult mai ridicate decât ar trebui să avem la momentul acesta peste 10 grade.
Recorduri de temperaturi în luna noiembrie
Acum, în aceste zone, ar trebui să avem în mod normal 15-16 grade. Mâine așteptăm 27-28 de grade în partea de sud a teritoriului, în condițiile în care și soarele va străluci multă vreme pe cer, în timp ce în celelalte regiuni temperaturile vor fi mai modeste.
Dar pentru multe zone, pentru Crișana, pentru mare parte din Transilvania și mare parte din Moldova, chiar și în aceste condiții, mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată, vorbim de maxime de la 16-17 grade prin extremitatea de nord a teritoriului, prin depresiuni, până la cel mult 18-19 chiar și valori de 20 de grade prin Transilvania și prin Banat.
ANM, prognoza meteo. Joi se răcește
Acest episod se va întâmpla doar mâine pentru că de joi se mai răcește, însă nu semnificativ. Nu vorbim de o răcire accentuată, pentru că în sudul țării, în mod deosebit, vom mai înregistra până la finalul săptămânii temperaturi maxime de 20 și ușor peste 20 de grade, nu la nivelul celor de mâine ce-i drept, dar la 21-22 de grade ne mai așteptăm, cu alternanță de la o zi la cealaltă din nou în Banat, în Muntenia, în Oltenia, în zona continentală a Dobrogei, iar în celelalte regiuni, temperaturi de la 12-13 la cel mult 17 grade foarte interesant ceea ce se întâmplă”, a explicat Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, potrivit Antena 3.