Un antropolog, un jurnalist și un realizator video – echipa proiectului – arhivează digital și documentează video zestrea gustului derivată din trecutul recent, lăsată moștenire sau încă prezentă în toate orașele țării, dovada trecutului împreună, a celor care ne-au călcat pragul sau la care am fost poftiți ca musafiri.
Potrivit culturaladubă.ro, echipa formată din Anca Dănilă, Ionuț Dulămiță și Andrei Dudea a lansat un apel public către românii care au astfel de caiete moștenite în familie să le trimită pe adresa proiectului, în vederea arhivării lor.
În primul episod video din seria “Caiete de rețete”, Adina, o tânără din Botoșani, vorbește cu părinții ei despre semnificația caietului în familia lor.
„Pentru mine, caietul de reţete e mama”, spune Adina în bucătăria părinţilor ei. Mama stă pe un mic fotoliu, locul ei preferat, un refugiu în drumul de la aragaz la masa din bucătărie. Masă pe care o umplea mai demult cu prăjiturile pentru care cele două fete ale ei făceau „pasiuni”:
„O vreme a fost negresa”, îşi aminteşte ea, „o vreme a fost prăjitura ca covoru’”.
La loc de cinste, între mamă și fiică, stă un martor tăcut al istoriei de acasă: caietul de reţete al familiei. L-au scris trei generaţii de femei. Are totuși şi o mână de bărbat – tatăl Adinei își îmbunătățește de la an la an rețeta de cârnaţi între paginile lui.