Cea mai așteptată investiție din județ derulată de Consiliul Județean Botoșani, Drumul Strategic, devansează graficul de lucrări angajat de constructori.
La sfârșitul săptămânii trecute, s-a finalizat turnarea primului strat de asfalt pe întreaga lungime a Lotului 2 din Drumul Strategic, Răuseni – Hlipiceni – Todireni – Albești – Trușești – Dîngeni – Hănești, ce se întinde pe 51 de kilometri. Pe celelalte două loturi, Șipote – Răuseni – Călărași și Mihălășeni – Dângeni (Lotul 1 – 30 de kilometri), respectiv Todireni – Lunca – Sulița – Blândești (Lotul 3 – 26 de kilometri), lucrările s-au finalizat, informează printr-un comunicat Consiliul Județean Botoșani.
„Am promis că vom face din modernizarea Drumului Strategic o prioritate și ne-am ținut de cuvânt. Lucrările la Loturile 1 și 3 s-au finalizat cu un an mai devreme decât angajamentele contractuale, în timp ce de la sfârșitul săptămânii trecute s-a terminat de turnat primul strat de asfalt pe Lotul 2, cel mai lung dintre toate și la care lucrările au început mai târziu din cauza valului de contestații. Reprezentanții constructorului continuă lucrările la poduri, podețe, hidraulica drumului (șanțuri și rigole) și trotuare, pentru ca în primăvara anului viitor să poată turna cât mai repede stratul de uzură”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Odată cu finalizarea turnării primului strat de asfalt pe întreaga lungime a lotului, constructorul va putea realiza marcajul provizoriu pentru perioada iernii.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a apreciat faptul că firmele care și-au adjudecat contractele de lucrări dau dovadă de seriozitate. „Constructorii au determinarea de a efectua cât mai mult din lucrări în această toamnă, care ne dorim să fie cât mai lungă și călduroasă. Drumul Strategic este o investiție foarte importantă pentru județul Botoșani, pentru că deschide premisele dezvoltării durabile a comunelor din sudul județului”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean.
Investiția este una dintre cele mai importante din istoria recentă a județului și vizează modernizarea a peste 106 kilometri de drum, adică aproximativ 16% din întreaga rețea de drumuri județene a Botoșaniului. Valoarea proiectului, în urma ajustării contractelor cauzată de explozia prețurilor materialelor de construcții, va fi de aproximativ 115 milioane euro.
Din această sumă, aproximativ 40% va fi suportată de Consiliul Județean Botoșani. „Este o lucrare mare, finanțată prin fonduri europene, dar pentru care și efortul bugetar pe care-l va face Consiliul Județean Botoșani este unul important. Botoșănenii, în special cei din sudul județului, cunosc eforturile uriașe pe care împreună cu echipa Consiliului Județean le-am făcut pentru a urni acest proiect și iată că rezultatele încep să se vadă”, a conchis Doina Federovici.