Imagini dezolante pe un câmp din județul Botoșani, unde toată munca unui fermier a fost distrusă de porcii mistreți. Botoșăneanul Mihai Gherasim lucrează o suprafață de aproximativ 500 de hectare pe raza satului Brăteni, din comuna Dobârceni, din care aproape 300 de hectare au fost cultivate cu porumb. Mare parte dintre culturi i-au fost distruse însă de porcii mistreți, iar în rest au fost afectate de secetă. Omul a plătit undeva la 4.200- 4.300 de lei pentru un hectar de porumb și acum mistreții i-au distrus tot.
„Am ajuns în situația în care nu mai pot să lucrez terenurile din cauza neglijenței autorităților, care nu respectă în principal gestionarea fondurilor de vânătoare, care își fac treaba doar pe hârtie. Nu se respectă cota de mistreț, care ar trebui să fie un mistreț la 200 de hectare, nu se fac acțiuni de prevenție de îndepărate a vânatului. Am făcut trei hârtii scrise și au venit o singură dată. De asemenea, li se dă mâncare mistreților doar pe hârtie”, se plânge fermierul.
Botoșăneanul recunoaște că a avut și seceta un impact puternic asupra culturilor, dar puținul de recoltă care i-a mai rămas a fost distrusă de mistreți. Mai mult, bărbatul spune că a chemat comisia pentru a evalua pagubele, dar membrii acesteia au tratat totul în bătaie de joc. Nu au vrut să verifice întreaga suprafață, din comoditate, spune el, și mai nou i-au spus că pagubele par mai vechi de 72 de ore și nu sunt de mistreți. Asta deși se văd urmele porcilor, porumbul mușcat etc.
„Referitor la despăgubiri, șansele sunt minime. Oricum s-ar despăgubi la o valoare foarte mică. Cred că 2000 de lei au ei cheltuielile pe hectare în timp ce noi avem 4.300. Ei vor să ne despăgubească la cheltuieli în timp ce noi pierdem profitul, din cantitatea de porumb. Multă, puțină, cât o fi, o pierdem. Din partea autorităților nu primim niciun sprijin. Din 2012, numai cât a fost pesta porcină nu am avut probleme, în rest în fiecare an”, spune, supărat, fermierul.
„Nu-i pasă nimănui”
Bărbatul face un apel către prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, și speră ca strigătul său de disperare să ajungă chiar la Ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru că, până acum, a observat că „nimănui nu-i pasă”, în ciuda sesizărilor sale făcute în privința mistreților.
„Sper să fie cineva care să îi spună la punct pe oamenii aceștia pentru că eu nu cred că există cineva care să îi poată întreba dacă își fac sau nu datoria, să ne putem și noi desfășura activitatea. Adică noi ce facem? În stilul ăsta nu mai pot băga 4000- 5000 de lei pe hectar și să nu mai recoltez deloc. Să fim serioși! Doar să fii nebun să mai continui. În situația asta ar însemna să căutăm americanii care vin, să le vindem ferma și noi să plecăm la cules căpșuni să putem trăi”, ne-a mărturisit bărbatul.
Ce spun autoritățile locale
Omul, ca și alți fermieri din zonă, a cerut și ajutorul autorităților locale, dar nici acestea nu pot face altceva decât sesizări către cei care administrează fondurile de vânătoare.
„Ei (n.r. fermierii) au făcut la noi sesizare să întrunim comisia de daune. Noi am făcut demersurile către Garda de Mediu, Ocolul Silvic, către Fondul de Mediu. Au venit domnii, au fost la fața locului, au constatat ce au constatat, au venit înapoi la Primărie, au întocmit un dosar penal și au plecat. Cu ce putem noi să îi ajutăm pe săracii fermieri: Eu sunt conștient că ei cheltuie o grămadă de bani, anul a fost cum a fost și deasupra mai fărâmă și mistreții ce a mai rămas”, a mărturisit primarul comunei Dobârceni, Dorel Bunduc.
Primarul spune că an de an, producătorii agricoli se confruntă cu această problemă.
Autor: Mihaela Macovei