Operațiunea „Ziua Z” s-a lăsat, miercuri, cu peste 300 de percheziții, fiind vizate şi grupuri infracţionale implicate în săvârşirea de trafic de droguri, trafic de persoane și alte infracțiuni. Conform unui comunicat de presă al DIICOT, în cadrul operaţiunii coordonate, realizate la nivel naţional, procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii vor pune în executare peste 300 de mandate de percheziţie domiciliară şi mai mult de 400 de mandate de aducere.
Mascații au descins în mai multe locuințe inclusiv din județul Botoșani, ne-au precizat surse judiciare, însă deocamdată nu se cunoaște numărul locațiilor și nici al botoșănenilor care ar urma să fie săltați de anchetatori.
„Astfel, vor fi efectuate 34 acţiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare: 193 mandate de percheziţie domiciliară şi 236 mandate de aducere; 13 acţiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane şi minori şi a pornografiei infantile, urmând a fi puse în executare: 51 mandate de percheziţie domiciliară şi 76 mandate de aducere; 4 acţiuni operative pe linia combaterii criminalităţii informatice, urmând a fi puse în executare: 16 mandate de percheziţie domiciliară şi 24 mandate de aducere; 3 acţiuni operative pe linia combaterii macrocriminalităţii economico-financiare, urmând a fi puse în executare: 67 mandate de percheziţie domiciliară şi 74 mandate de aducere”, precizează sursa citată.
„Percheziţiile de miercuri au scopul de a obţine probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată şi a altor persoane implicate în activităţi infracţionale asociate criminalităţii organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, arată DIICOT.
În primele nouă luni ale acestui an, au fost întocmite 1.162 de rechizitorii şi au fost încheiate 311 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind trimişi în faţa instanţei 3.219 inculpaţi, dintre care 1.229 în stare de arest preventiv. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în care s-a reţinut infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat, alături de alte infracţiuni de competenţa DIICOT, fiind trimişi în judecată 907 inculpaţi, dintre care 431 în stare de arest preventiv, se menţionează în comunicatul de presă.