ANAF a început să vâneze o nouă categorie de români. Guvernul are nevoie să colecteze taxe și impozite mai mari. Din 2023, românii care își închiriază casele au o nouă obligativitate. Cu toții vor trebui să încheie contracte de închiriere, pe care să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Măsura era necesară pentru că foarte mulți dintre proprietarii care își închiriau proprietățile nu declarau veniturile la ANAF, pentru a nu plăti impozitul de 10%.
Din cauza nivelului de trai din ce în ce mai scăzut, românii au refuzat să mai înregistreze contractele de închiriere la ANAF, arată datele oficiale. Mai exact, în primele luni ale lui 2022 s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, față de perioada similară a anului trecut.
Potrivit unui studiu realizat de o agenție imobiliară, aproximativ 34% dintre chiriași nu au contract înregistrat la ANAF. De asemenea, 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul de închiriere.
Rămâne de văzut în ce măsură proprietarii se vor conforma noilor cerințe, în contextul în care piata chiriilor a crescut puternic. Pentru a nu se simți plata impozitului, unii proprietari ar putea mări și mai mult chiriile, ceea ce ar reprezenta un risc, pierderea chiriașilor.
La sfârșit de septembrie, prețurile locuințelor cu chirie au urcat cu 10-15%.
„Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus 10% – 15%. Ce înainte puteai să închiriezi cu 350 de euro într-o garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou, într-o zonă cu facultăţi – astăzi este în jur de 400 de euro aceeaşi garsonieră”, a declarat Alexandru Adam, agent imobiliar, noteaza RomaniaTV