Trei persoane au decedat, iar alta a ajuns la spital cu arsuri grave în urma unor incendii generate de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, iarna trecută, informează printr-un comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Victimele locuiau singure, în case izolate și au adormit cu focul aprins în sobă. Jarul căzut din sobă a aprins lucrurile din încăpere, care au ars mocnit. Când vecinii au observat flăcările, pentru trei dintre ei a fost prea târziu.
”Asemenea lor, iarnă de iarnă, și alți botoșăneni care locuiau singuri și-au pierdut viața în condiții asemănătoare. Alte zeci de persoane și-au pierdut casa în condiții identice”, precizează ISU Botoșani.
Tragediile provocate de jarul căzut din sobă pot fi prevenite dacă respectați următoarele măsuri: nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete; nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului; nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia; nu puneți hainele la uscat, pe sobă; în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;
amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere; focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa; nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă; depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.