Senatul a adoptat un proiect legislativ care prevede ca trusa de prim ajutor, extinctorul și triunghiurile reflectorizante să nu mai fie nu vor mai fi obligatorii în unele cazuri. Legea trebuie adoptată și de Camera Deputaților.
Senatul României a adoptat propunerea legislativă de completare a ordonanței de urgență (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Actul normativ prevede că românii care conduc mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, triunghiurile reflectorizante sau stingătorul de incendiu.
Reguli schimbate
Practic, șoferii de motociclete și mopede nu ar avea unde să depozite aceste obiecte. Proiectul de lege a fost adoptat cu 117 voturi pentru şi o singură abţinere.
„Pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu. Toate trebuie să fie omologate.
Obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizant, trusa de prim ajutor şi extinctorul este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie“, se precizează în expunerea de motive a actului normativ, potrivit capital.ro.
Lege clară
Inițiatorii proiectului de lege, preponderent parlamentari USR, spun că legea trebuie să fie extrem de clară și să nu lase loc la interpretări.
„E îngrijorător faptul că legea din România lasă loc de interpretare și îi obligă pe șoferii de mopede și motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim-ajutor“, au mai spus initiatorii legii.
În expunerea de motive, ei au amintit de cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii care nu puteau fi sancționați pentru orice altă contravenție.
Amenda pentru șoferii care nu au trusă medicală, extinctor sau triunghiuri reflectorizante este cuprinsă între 590 și 725 de lei.
Chiar dacă a fost adoptată de Senat, propunerea legislativă trebuie să treacă și prin Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Legea urmează apoi să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și abia apoi va intra în vigoare.
Sursa:evz.ro