Tot mai mulți primari din județul Botoșani caută deja soluții pentru reducerea facturilor la curent. Aceștia au în vedere păstrarea iluminatului stradal pe timp de noapte doar în anumite intervale.
La nivelul Primăriei Havârna de exemplu, primarul Rodica Baltă a propus consilierilor locali ca, prin intermediul unei hotărâri de CL iluminatul public din localitate să fie întrerupt pe timp de noapte, doar în intervalul 00.00- 04.00. Decizia nu a fost luată deocamdată, ci va fi discutată în ședința din luna octombrie.
„Noi, la nivelul comunei, în medie, plătim cam 18.000 lei lunar la curentul electric și vrem să reducem costurile”, ne-a declarat primarul comunei.
Rodica Baltă susține că astfel se vor face economii, iar banii pot fi folosiți pentru alte investiții în localitate.
La aceeași soluție s-a gândit și primarul comunei Șendriceni, Marin Dohotariu, care are în vedere un program strict pe timpul nopții pentru iluminatul public astfel încât facturile să aibă o valoare mai mică.
„Un leu 80 am avut KW la curent în luna ianuare. Săptămâna asta ne-au trimis un act adițional în care prețul de la 1, luna viitoare, este 4,80 lei. Închipuiți-vă! Numai la iluminat public noi avem 1500 de lămpi, la 4,80 lei KW cât o să ajungă factura numai la energia electrică”, a spus primarul.
Tocmai de aceea, șeful administrației județene are în vedere reducerea iluminatului public pe timpul nopții.
„O să fim nevoiți să nu mai aprindem iluminatul public toată noaptea. O să vedem, o să stabilim și cu celelalte comune, de comun acord, cum o să facem la vreme de cu seară câteva ore, noaptea o să reducem. O să vedem în funcție de cum ne permite bugetul să asigurăm”, a mai spus primarul.
Primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, a luat deja măsuri pentru reducerea facturii la energia electrică. Edilul a restricționat iluminatul public din comună. Localnicii primesc câte trei ore la începutul nopții și apoi încă trei ore spre dimineață.
„Deja când am văzut că s-au triplat facturile am luat măsuri. Am cam o luna”, ne-a precizat primarul.
El susține că are în vedere punerea unor senzori de mișcare în unele zone, cum ar fi intersecțiile, zona școlilor, pentru ca becurile să se aprindă atunci când este mișcare.