Casele sinistraţilor, luate la control. Prefectul are îndoieli în ceea ce priveşte modul de cheltuire a fondurilor alocate pentru construcţia acestora

prefect la CJSUPrefectul Cristian Roman a dispus înfiinţarea unei comisii care să verifice stadiul reconstrucţiei caselor sinistraţilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că o parte din primari nu au construit casele sinistraţilor la aproape un an de la inundaţii, deşi au avut materiale şi bani în cont. De asemenea, există suspiciuni precum că raportările făcute de primari nu corespund cu realitatea din teren, iar aceste suspiciuni sunt bazate pe numărul mare de petiţii şi audienţe primite de prefect pe această temă. Drept urmare, prefectul a dispus, joi, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, constituirea unei comisii care să verifice realitatea din teren, pentru că are îndoieli în ceea ce priveşte modul de cheltuire a fondurilor alocate pentru construcţia acestor case. Din această comisie vor face parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, Direcţiei de Finanţe, Inspecţia în Construcţii şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Din datele culese de la primăriile localităţilor afectate de inundaţii, din 490 de case afectate au fost raportate ca fiind finalizate doar 390 de case, 63 de case în lucru şi realizate sub 50% iar în cazul a 37 de case lucrările nu au fost începute nici la această dată.

Informaţiile sunt contradictorii, pentru că am pregătit o situaţie cu petiţiile pe care le-am avut în ultima perioadă. Cred că am avut zeci, chiar sute de oameni care au venit în audienţă personal fără să lase niciun document. La prefectură au scris 67 de petenţi, zece s-au adresat preşedintelui României şi zece Guvernului. În total, 87 de petiţii fără a vorbi de cei care s-au adresat în mod direct. Dacă mai punem la scoteală şi faptul că în baza unei hotărâri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am repartizat acestor unităţi administrativ teritoriale prin hotărâre suma de aproape 2 milioane euro, bani care au fost daţi după multe alergături la Bucureşti şi aduşi de la companiile multinaţionale. Am reuşit practic să le smulgem din profitul acestora. Dacă mai punem la socoteală faptul că banii au fost acordaţi în anumite condiţii şi pentru a face anumite cheltuieli, consider mai mult decât necesar ca noi, cei care am adus aceşti bani, să vedem care este situaţia reală a reconstrucţiilor caselor. Nu mai punem la socoteală că acuşi se împlineşte un an de zile, nu mai punem la socoteală faptul că sunt primării care au bani în cont de astă toamnă. Banii au stat să se odihnească în conturile primăriilor fără a fi cheltuiţi „, a spus Roman.

Prefectul vrea să ştie care a fost motivul pentru care primăriile nu au cheltuit banii şi de ce mai există încă la ora actuală case neridicate. Acesta susţine că atribuţia privind construcţiile caselor sinistraţilor revine primarilor, consiliilor locale şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi nicidecum autorităţilor judeţului care au pus la dispoziţie materiale de construcţii şi bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *