„Eu îl iubesc foarte mult pe Mihai Eminescu” a fost declarația făcută de un băiețel, pe scena Festivalului Seri Melancolice Eminesciene de la Ipotești, care au avut loc în august, sub patronajul Consiliului Județean Botoșani. Și apoi a început Rareș Prisăcariu să rostească pasaje întregi din Geniu pustiu, într-o interpretare care aimpresionant atât de mult oamenii mari prezenți, încât momentul, filmat de cineva și postat pe un cont de socializare, a devenit viral, scrie qmagazine.
„Eu îl iubesc foarte mult pe Mihai Eminescu” a fost declarația făcută de un băiețel, pe scena Festivalului Seri Melancolice Eminesciene de la Ipotești, care au avut loc în august, sub patronajul Consiliului Județean Botoșani. Și apoi a început să rostească pasaje întregi din Geniu pustiu, într-o interpretare care aimpresionant atât de mult oamenii mari prezenți, încât momentul, filmat de cineva și postat pe un cont de socializare, a devenit viral.
Rareș s-a născut la Botoșani, într-o zi de toamnă, la 22 septembrie, iar anul acesta va împlini cei „7 ani de-acasă”, după cum îi place lui să spună. Părinții, Gina și Marius Prisăcariu, sunt educatoare și inspector de audit în cadrul Consiliului Județean.
Rareș este elev la Școala Gimnazială nr. 7, Botoșani, în clasa I, Daniela Orășanu fiind învățătoarea și prietena lui de suflet. Totodată, Rareș este elev al Școlii Populare de Arte George Enescu din Botoșani, la secția Actorie, și face parte din Trupa Mică de teatru. Aici a început cursurile cu profesoara Silvia Răileanu, actriță a Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, cea care a remarcat potențialul lui.
Încă de la cea mai fragedă vârstă, copilul a manifestat interes pentru lumea cărților, iar la 3 ani, când a mers la grădiniță, cunoștea multe informații din diverse domenii, se exprima cursiv și învăța cu ușurință orice text specific vârstei lui.
Copilul cu ochi negri, pătrunzători a început clasa pregătitoare la mai puțin de 6 ani și tot atunci a inițiat și cursurile de actorie. Rareș este un copil care se joacă, citește, învață, un copil care se bucură de copilărie, cu toate plăcerile ei.
Familia reprezintă universul lui, este foarte încântat să petreacă timpul cu părinții, cu bunicii și o consideră pe Ilinca, verișoara lui, ca pe o soră. Iubește marea, îi plac excursiile și lampioanele, pe care le înalță, în special pentru bunica lui, Florica, cea care îi zâmbește de la îngeri.
Dragostea pentru Mihai Eminescu, pe ale cărui meleaguri s-a născut, a venit firesc – din plimbările la Ipotești, la Casa Memorială, pe lângă Lacul cu nuferi –, iar versurile marelui poet i-au captat atenția încă de mic. Mereu îi adresa întrebări mamei despre viața lui Eminescu, impresionat fiind de poveștile în care afla cât de diferite erau condițiile de trai de odinioară, dar cât de actuale sunt mesajele transmise în operele poetului.
Împreună cu mama lui, Gina Prisăcariu
Fiind atras de istoria românilor și având o dicție foarte bună, Silvia Răileanu i-a propus un text cu un puternic mesaj patriotic, respectiv un fragment din Geniu pustiu, text care la prima vedere părea lung și greu de înțeles pentru un copil de 6 ani. Inițial, părinții s-au mirat de complexitatea textului, însă, după primul moment de audiție, Rareș a fost curios să înțeleagă și să cuprindă, în mintea lui, explicațiile cuvintelor necunoscute. În câteva zile a învățat fragmentul din Geniu Pustiu, ba chiar mai mult decât i se propusese inițial, iar interpretarea a fost lucrată cu multă naturalețe.
Părinții au fost cei care au remarcat la Rareș nevoia de cunoaștere permanentă, iar Dumnezeu l-a binecuvântat cu oameni deosebiți, începând de la grădiniță, cu educatoarele Anca Agavriloaei și Anamaria Tanasă, care mereu l-au considerat un copil evoluat, cu mult peste nivelul lui de vârstă.
Odată cu intrarea în ciclul primar, învățătoarea Daniela Orășanu – cadru didactic cu experiență, o mare iubitoare a poemelor lui Eminescu – l-a sprijinit mereu în activitățile școlare și extrașcolare, participând activ la educația lui Rareș.
La Școala Populară de Arte, compatibilitatea cu actrița Silvia Răileanu, profesionistă și extrem de devotată, a fost completă, rezonând încă de la primele cursuri, mai ales pentru dragostea pe care o împărtășeau amândoi pentru marele poet. Aceasta a remarcat potențialul lui Rareș și i-a construit momente deosebite de interpretare artistică, în special din opera lui Eminescu.
La Festivalul de teatru pentru amatori Sus Cortina, Botoșani, alături de actorul Marius Rogojinschi și actrița Silvia Răileanu – cea care îl îndrumă pe Rareș
Rareș este un copil emoțional, căruia îi place să inventeze povești și să citească în aer liber. Oamenii care intră în contact cu el îl văd ca pe un copil special, deoarece transmite multă emoție. „Noi, ca părinți, suntem încântați de faptul că tot ceea ce face este natural, îl susținem întru totul și încercăm să ținem pasul cu nevoile lui de cunoaștere. Îi dedicăm timpul nostru liber pentru activitățile care îi fac plăcere, iar el își trăiește copilăria cu multă bucurie”, mi-au mărturisit părinții lui, Gina și Marius Prisăcariu.
Împreună cu maestrul Eugen Doga
Și totuși, cum se armonizează un astfel de copil, crescut în spiritul valorilor profunde, cu educația sexuală promovată de progresiști, cu transgenderismul care vine peste noi, cu desenele animate în care eroii sunt homosexuali sau două eroine cresc un copil ca părinte 1 și părinte 2, pentru că, nu-i așa, nu mai există „mamă” și „tată”!?
„Suntem o familie creștină, cu valori morale, oameni simpli care trăiesc într-o societate democratică, unde fiecare își alege cum să conviețuiască. Ne dorim să îi oferim lui Rareș un model de urmat, în care dragostea și respectul să se regăsească în relațiile pe care și le va construi în timp. Temele legate de sexualitate vor fi mereu delicate și interpretabile, însă, dacă ar exista întrebări legate de acest subiect, le-am aborda cu diplomație și am acorda o atenție deosebită aspectelor care țin de influențe externe. Este foarte important pentru el, ca și copil, să aibă mereu încredere în familie, pentru a discuta orice subiect care l-ar putea afecta emoțional. Este important ca, încă de la vârste fragede, copiii să primească în mediile educaționale informații atent selecționate, fără a leza în vreun fel dezvoltarea lor psihică și emoțională”, spun părinții lui.
Amândoi sunt convinși că „un copil bun se poate dezvolta în România”, pentru că ține de noi cu ce mentalitate pornim la drum.
„România este o țară cu viitor, atât timp cât generațiilor care cresc li se dezvoltă spiritul civic și dragostea de țară. Poate că nu este nevoie să ni se ofere ceva, poate că noi, fiecare în parte, am putea să contribuim la bunăstare. Este simplu să dăm vina unii pe alții, dar România are nevoie de noi, și noi de ea.”
Dacă ar fi întrebat-o cineva cu un an în urmă pe Gina Prisăcariu ce planuri va avea Rareș, ar fi răspuns că își dorește să parcurgă un an școlar frumos, în clasa pregătitoare, și să se integreze în noul program. „Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri cu Rareș, deoarece a avut oportunitatea să se dezvolte personal prin participarea la diverse concursuri și spectacole, în cadrul școlii și prin intermediul cursurilor de actorie. Evoluția a fost neprevăzută și surprinzător de accelerată”, spune mama excepționalului băiețel.
Prima apariție publică a lui Rareș a fost în luna ianuarie a acestui an, la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, unde a recitat un monolog din opera marelui poet. Publicul a fost impresionat și a primit cu multă emoție acest moment, iar ulterior Rareș a fost invitat la diferite evenimente culturale inițiate de diverse instituții de cultură din județul Botoșani și a fost onorat să se afle, alături de artiști și personalități, în proiecte promovate de Consiliul Județean Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean.
A participat, individual sau cu trupa de teatru a Școlii Populare de Arte George Enescu, la spectacole și festivaluri naționale sau internaționale, de fiecare dată lăsând impresii frumoase și obținând premii importante. Eminescu a fost prezent, prin vocea lui Rareș, și la cel mai recent festival de cultură, Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret Gr.V. Birlic, unde a primit Trofeul pentru interpretare monolog și recitare poezii.
Spectacolul Muzicanții din codru, la Memorialul Ipotești, alături de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
„Avem proiecte în desfășurare și ne dorim ca Rareș să ajungă la sufletele oamenilor, să îi încânte și să ducă numele poetului nepereche pe cele mai înalte culmi, iar România, văzută prin ochi de copil, să fie mai frumoasă”, spun părinții lui.
Dacă pentru noi toți, cei care l-am văzut pe acest băiețel micuț însuflețit asemeni marilor spirite de creația eminesciană, a fost o uluire pe care ne-am exprimat-o împărtășind-o precum o ștafetă olimpică, de la un cont de Facebook la altul, chiar și părinții lui sunt încă uimiți de memoria sa deosebită și de capacitatea de a transmite mesaje puternice, pentru un copil de vârsta lui.
„Când se află pe scenă, nu are trac, se încarcă din energia spectatorilor și interpretează natural. Îi place mult să învețe textele lui Eminescu și, pentru a ne amuza puțin, vă povestesc o frântură dintr-o discuție dintre Rareș și tatăl său. Într-o seară, de curând, tatăl îi propune să citească împreună câteva poezii de Eminescu, dintr-o carte recent achiziționată, iar răspunsul lui Rareș a fost: „Tati, de ce trebuie să le citim, dacă eu pot să le învăț?”, îmi povestește Gina Prisăcariu.
Și totuși, acest copil are și defecte? Părinții spun că „Rareș mai are de lucrat la partea de organizare, mai lasă uneori lucrurile nearanjate sau uită obiecte proprii în diverse locuri”, dar au o relație foarte apropiată cu el, încercă să discute mereu despre orice situație și își doresc să crească frumos, în respect și înțelegere.
Unul dintre comentariile lăsate de un imberb la postarea în care am împărtășit momentul impresionant de la Serile Melancolice Eminesciene a fost: „ Forțați copiii să învețe poeziile lu’ unu’ care o murit amu 130 de ani!” Răspunsurile oamenilor la această inepție sunt un adevărat regal pe care vă invit să-l parcurgeți singuri pe contul meu la postarea din 20 august.
Împreună cu părintele Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, organizator al Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret Grigore Vasiliu Birlic
Părinții lămuresc aspectul, zâmbind cu seninătate.
„Despre Rareș se spun multe, că este genial, o minune de copil, dar, fiind copilul meu, nu am putut niciodată să îi atribui aceste calități deosebite. Sunt disciplinată cu el și mereu îi spun că trebuie să muncească pentru a se dezvolta. Este un copil modest, nu vorbește despre el la superlativ, dar este încântat să știe că lumea îl apreciază. Nu a fost niciodată forțat să învețe ceva, să participe undeva obligatoriu sau să fie obosit din cauza unui efort deosebit. Face totul din plăcere, cu o dragoste infinită pentru Eminescu și pentru locurile natale. Rareș a învățat o multitudine de poezii și texte în proză, propuse sau pe care și le alege singur. Amândoi îl susținem și îi oferim echilibrul de care are nevoie pentru a fi un copil fericit”, spun Gina și Marius Prisăcariu.
Mama, Gina Prisăcariu (41 ani), s-a născut la Botoșani, într-o familie de cadre didactice, și a urmat cariera părinților, fiind educatoare la o grădiniță din localitate. Este atrasă de lectură, pictură și îi inspiră lui Rareș tainele credinței. Tatăl, Marius Prisăcariu (45 ani), este funcționar public în cadrul Consiliului Județean Botoșani și face parte din generația „cu cheia la gât”. A studiat Științe Economice și este pasionat de istorie și cinematografie. Modelul de educație primit de la părinți i-a conturat o latură disciplinată și i-a imprimat valori morale de urmat.