Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani dă asigurări că în toate școlile din județ sunt asigurate măsurile igienico-sanitare, la început de an școlar, deși multe dintre unitățile de învățământ fucționează fără autorizații sanitare de funcționare.
Potrivit unui comunicat transmis de IȘJ, în anul școlar 2022-2023 funcționează 475 unități din care: 120 unități cu personalitate juridică învățământ de masă cu 336 structuri arondate acestora, 2 unități cu personalitate juridică învățământ special, 8 unități cu personalitate juridică învățământ particular și 9 unități conexe, respectiv Palatul Copiilor Botoșani, Clubul Sportiv Școlar Botoșani, Clubul Copiilor Dorohoi, Clubul Copiilor Darabani, Centrul Județean de Excelență Botoșani, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, Casa Corpului Didactic Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.
După tipul unităţii, în judeţul Botoşani îşi desfăşoară activitatea un număr de 34 școli profesionale/licee/colegii, 260 şcoli gimnaziale (învățământ primar și gimnazial), 169 grădiniţe, 7 cluburi sportive/clubul copiilor/palate/școli postliceale și 5 alte unități (ISJ, conexe).
În funcţie de mediul în care sunt amplasate, un număr de 114 unităţi se află în mediul urban, respectiv 361 în mediul rural.
”În toate unitățile sunt asigurate măsuri igienico-sanitare. Din totalul de 475 unități, 289 unități au autorizație sanitară de funcționare, 131 unități nu au autorizație sanitară de funcționare, iar 55 unități sunt în curs de autorizare. În ceea ce privește autorizația de securitate la incediu, doar 52 de clădiri nu dețin autorizația de securitate la incediu”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspectorul general al IȘJ Botoșani.
Un control efectuat la ordinul prefectului în școlile din județ, a scos la iveală mai multe probleme.
Reprezentanții IȘJ mai spun că în județul Botoșani există un număr de 98 microbuze școlare, asigurate RCA, cu inspecția tehnică periodică valabilă, pregătite pentru transportul elevilor în condiții de siguranță.
”Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2022-2023, unitățile de învățământ sunt asigurate cu pază proprie, societăți specializate de pază și sisteme de supraveghere. Acolo unde acestea nu există s-au făcut deja solicitări către UAT-uri pentru repartizarea sumelor privind achizitionarea şi montarea sistemelor de supraveghere pentru fiecare corp al unitățiilor școlare”, mai precizeaza sursa citată.