Ţăranii din Hânţeşti îşi pot lucra terenurile de peste Siret

scandal varfu campului
Sătenii din Hânţeşti- Suceava au intrat, în noiembrie 2010, pe terenurile de la Vârfu Câmpului

Rascoala de la Hantesti din toamna anului trecut, dintre taranii de aici si reprezentantii unei firme care cumparase 158 de hectare de teren peste raul Siret, si-a consumat un nou episod. De aceasta data, locul furcilor si topoarelor a fost luat de avocati si documente, care s-au razboit in salile de judecata.

Miza acestei dispute este cine poate lucra cele 158 de hectare de teren care au declansat scenele de violenta de anul trecut. Dupa mai multe termene, Judecatoria Dorohoi le-a dat castig de cauza satenilor din Hantesti.

Potrivit deciziei pronuntate vineri, cei 180 de proprietari de terenuri si-au recastigat dreptul de a lucra pamantul. Solutia nu este insa definitiva si poate fi atacata cu recurs in instantele superioare. Silvia Gogea, avocata care i-a reprezentat pe sateni, spune ca este o solutie corecta, mai ales ca toate actele existente de la dosar le erau favorabile clientilor ei.

Istoria terenurilor aflate in litigiu

In actiunea depusa la Judecatoria Dorohoi, satenii din Hantesti au facut o scurta istorie a terenurilor si au motivat de ce considera ca dreptatea este de partea lor.

„In fapt, exercitam o posesie continua, pasnica, publica si neprecara asupra terenurilor sus-mentionate din anul 1992, fiindu-ne eliberate titluri de proprietate pentru aceste suprafete in perioada 1993 – 1996.

Aceste terenuri au fost detinute si lucrate de parintii si bunicii nostri, in baza titlurilor definitive de proprietate eliberate in baza legii agrare din 1921 si in baza Legii nr. 187/1945. Respectivele suprafete de teren au fost preluate apoi de catre statul comunist in anul 1962 si exploatate de G.A.C. Siretul, comuna Hantesti. In 1968, Regiunea Suceava s-a divizat prin adoptarea Legii nr. 2, astfel ca anumite suprafete de teren au trecut la comuna Varfu Campului, din judetul Botosani (nou infiintat), printre care si tarlalele: Peste Siret, Saha, Stramba, Mertari, Saliste, Ramasita, Porcarie, Spum Bahna, Nertari, Mertuni, Armanu, Gavrilas, Ertari si Glodet”, este istoria de dinainte de 1989 a terenurilor aflate in litigiu.

Ulterior, oamenilor le-au fost reconstituite drepturile de proprietate, iar din 1992, cand au fost pusi in posesie, taranii si-au lucrat terenurile fara impedimente.

„In noiembrie 2010, angajati ai SC AGRARIA NORD SRL au inceput sa lucreze terenurile noastre. Oamenii din sat carora le apartin terenurile nu i-au lasat sa-si continue activitatea. Ulterior, cu ajutorul unor agenti de paza, societatea ne-a impiedicat sa ne lucram terenurile in continuare”, au mai aratat taranii din Hantesti in plangerea depusa la Judecatoria Dorohoi.

Scandalul din noiembrie 2010

Scandalul de pe terenurile revendicate atat de satenii din Hantesti, cat si de reprezentantii SC Agraria Nord SRL Radauti s-a declansat in noiembrie 2010. La acea vreme, pe ogoarele din comuna botosaneana Varfu Campului, la limita cu localitatea suceveana Hantesti, zeci de tarani s-au batut cu agentii unei societati de paza angajata de SC Agraria Nord SRL. Revolta, in care agentii de paza au folosit pistoale si gaze iritant lacrimogene, iar taranii furci si topoare, s-a terminat cu ranirea a zece persoane. De fapt, oamenii din Hantesti doreau sa opreasca lucrarile agricole demarate de societatea din Radauti, pe motiv ca terenurile le apartin si ei sunt singurii in masura sa le munceasca.

Tensiunile s-au intins pe mai multe zile, iar pentru ca lucrurile sa nu degenereze la fata locului au fost trimise importante forte ale politiei si jandarmeriei, atat din judetele Suceava, cat si din Botosani. Situatia a ramas neclarificata pana vineri, cand o instanta de judecata s-a pronuntat cu privire la cine are dreptul sa lucreze terenurile.

Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *