În dimineața zilei de 25 august 2022, după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Mihai Carp a fost condus pe ultimul drum și înmormântat în cimitirul Parohiei „Sfântul Dimitrie” din Lețcani. Slujba de prohodire a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Zeci de preoți și credincioși, precum și cei apropiați clericului, și-au luat rămas bun și l-au condus pe ultimul drum pe cel care a păstorit timp de aproape 30 de ani comunitatea din Lețcani, preotul Mihai Carp.
Slujba înmormântării a fost săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan, care a subliniat în cuvântul său de mângâiere, rostit familiei și celor prezenți, că trebuie să nu deznădăjduiască și că trebuie să aibă credința în lumina învierii:
În rugăciunile de la slujba înmormântării, ne-am rugat pentru sufletul lui, dar în primele trei rugăciuni ne-am rugat în mod special pentru trei lucruri. În primul rând, ne-am rugat lui Dumnezeu să-l mântuiască în Împărăția Lui. Ne-am rugat zicând «Doamne, dă-i lui parte cu cei mântuiți, în mărirea aleșilor Tăi, ca să primească multă plată în locașurile sfinților Tăi, pentru cele ce s-a ostenit în lumea aceasta pentru numele Tău». Primul gând adresat lui Dumnezeu este ca părintele Mihai să se mântuiască, căci pentru aceasta s-a luptat întreaga lui viață, precum orice creștin adevărat, cu credința în Dumnezeu și în înviere. În al doilea rând, ne-am rugat lui Dumnezeu ca, primindu-l în Împărăția Sa, după ce a slujit la Altarul de aici, să slujească și la Altarul cel din fața Preasfintei Treimi, arătând prin aceasta că plecăm din această viață cu identitatea pe care am dobândit-o. În al treilea rând, rugăciunea Bisericii nu uită familia, pentru că avem credință în Dumnezeu, în înviere, în reîntâlnirea cu cel care pleacă, dar despărțirea atinge adâncul inimii membrilor familiei. Ne rugăm ca Domnul să mângâie familia, pentru ca aceasta să nu deznădăjduiască, pentru ca familia să fie cuprinsă de lumina învierii.
La sfârșit, după ce clericii au înconjurat biserica purtând pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit, convoiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul parohiei.
Format duhovnicește la Mănăstirea Bucium, a păstorit timp de 27 de ani Parohia Lețcani
S-a născut la data de 26 iulie 1941, în satul Perieni, comuna Probota, județul Iași, din părinții Mihai și Smaranda Carp. Tatăl lui a trecut la Domnul după venirea de pe front, la scurt timp. A fost crescut de mama sa, recăsătorită cu Petru Leonte. A urmat studiile școlilor Perieni și Probota, a absolvit Seminarul Teologic Mănăstirea Neamț în 1961 și a studiat la Institutul Teologic din București, în perioada 1961-1965.
Majoritatea vacanțelor le-a petrecut la Mănăstirea Bucium, acolo unde îl avea pe părintele stareț Hrisostom Apostolache ca unchi, după mama Smaranda. Formarea duhovniceasca ca viitor preot sub îndrumarea obștii de la Bucium a fost deosebită.
În anul 1965, viitorul cleric se căsătorește cu Dunia-Elena, cu care a avut trei copii: Mihail-Sebastian, Ciprian-Gabriel și Cristian-Nicolae. După absolvirea Institutului Teologic a activat ca învățător și profesor de muzică la școala din Sinești, apoi a fost ghid la Biserica „Sfântul Sava” din Iași.
La 1 octombrie 1966 este hirotonit diacon, iar apoi preot pe 14 octombrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iustin Moisescu, pe seama Parohiei Cucuteni – Lețcani. În această parohie a slujit timp de 12 ani, iar în anul 1978 a fost transferat la Parohia Lețcani, unde a slujit ca preot paroh 27 de ani. Din anul 2005, ieșind la pensie, a fost îmbisericit până în data de 21 august 2022, când trece la cele veșnice.
În cei 56 de ani de preoție, părintele Mihai Carp a dat dovadă de multă jertfelnicie. A fost un bun gospodar, îngrijindu-se atât de Casa Domnului, cât și de sufletele enoriașilor săi. Un om echilibrat duhovnicește, iubitor de slujbe frumoase, respectat de oameni, un familist deosebit. Vorbele sale parcă erau drese cu sare, având un fel aparte de a se face plăcut.
Sursa: Doxologia