Veste proastă pentru toți șoferii din România. Camerele de bord, interzise

Veștile proaste continuă să apară pentru șoferii români. Utilizarea camerelor de bord din mașinile oamenilor se poate penaliza cu amendă GDPR, deși intenția multor oameni este să înregistreze accidentele din trafic, drept dovadă în cazul unui eveniment nefericit.

Noua legislație din România nu mai recunoaște înregistrările realizare cu camerele de bord ca dovezi în instanță, mai mult  decât atât, în funcție de ce faci cu înregistrările și de tipul camerei de bord, poți să primești amendă din perspectiva GDPR.

Camerele de bord devin motiv de amendă

Camere de bord sunt de mai multe tipuri. Unele înregistrează cu sunet, altele fără, unele interiorul mașinii, altele exteriorul. În funcție de tipul camerei, putem să ne dăm seama și de scopul înregistrării, deoarece unele persoane le folosesc pentru dovezi la dosar în cazul unui accident, alte persoane le postează pe Facebook dacă se întâmplă ceva interesant, iar alții le trimit în presă.

Din motive de siguranță, soferii de Bolt și Uber au obiceiul de a filma în interior, în cazul unui moment nefericit sau ca dovadă a unei plângeri, pentru siguranța lor. Însă, din perspectiva protecției datelor, nu toate aceste măsuri de siguranță sunt legale, iar șoferii pot scoate bani serioși din buzunare pentru amenzi.

Când poți fi amendat din cauza camerei de bord

Pentru a nu comite ilegalități, este recomandat să știm ce avem voie să facem și ce nu cu camerele de bord. Așadar, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) are o poziție fermă în ceea ce privește protecția datelor personale: „În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul general de protecția datelor”.

Așadar, situațiile legale în care poți să păstrezi filmulețele fără să fii sancționat, sunt doar acelea când le păstrezi pentru tine sau le arăți unui polițist în caz de accident. De asemenea, este complet interzis să publici o filmare la bord în care se pot identifica alte persoane. Cât despre șoferii de Bolt și Uber, aceștia pot să filmeze liniștiți atât timp cât camera este la vedere și prezența semnalată pe exteriorul mașinii, conform spynews care citeaza avocat.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *