Centrele de permanență din județul Botoșani se reorganizează. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Botoșani, procesul de reorganizare va avea loc până pe 8 octombrie și presupune ca activitatea medicală să se desfășoare doar în locații fixe.
”Practic, acele centre care funcționau la cabinetele medicilor de familie asociați, pentru că un centru de permanență funcționa prin asocierea unui număr de minim cinci medici de familie iar fiecare desfășura activitatea la cabinetul lui, trebuie reorganizate într-un punct fix. Un cabinet într-un sigur loc și acolo își vor desfășura activitatea toți medicii care sunt asociați în centrul de permanență”, a declarat Teodor Ferariu, directorul DSP Botoșani.
La nivelul județului Botoșani, din cele 13 centre de permanență doar două erau fixe și cele mai multe mobile. Centrele fixe de la Bucecea și Darabani nu vor fi reorganizate.
”Celelalte centre care cuprind anumite zone, la Flămânzi, la Săveni, la Dorohoi, la Botoșani…, alea funcționau la cabinetele individuale ale medicilor de familie asociați din centru. Acum se condiționează un număr minim de șapte medici la centru și doar în cazuri speciale cinci medici. Acum să-și dorească și medicii care făceau parte din asociere să se deplaseze când e de gardă în centrul fix. Va fi o problemă aici. Vom încerca să reorganizăm aceste centre fixe acolo unde am și puncte de ambulanță, cum ar fi Trușești, Lunca, Ripiceni, Săveni, Dorohoi”, a mai spus Teodor Ferariu.
Reorganizarea centrelor de permanență este reglementată de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.
Actul normativ modifica si completeaza Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, astfel incat functionarea acestor centre sa permita intr-o masura mai mare accesul populatiei la servicii medicale primare gratuite inclusiv in mediul rural si in zonele izolate.