Artistul Gheorghe Ţugui a încetat din viaţă

După aproape 90 de ani de locuit în Vorona, Gheorghe Ţugui s-a mutat vineri în satul cu îngeri. Într-o zi frumoasă, de primăvară cu mireasmă de liliac, în acordul tarafului de păsărele de sub poala pădurii Vorona, artistul a părăsit realitatea vieţii pământeşti şi a trecut în legendă.

Gheorghe Ţugui a fost şi va rămâne un simbol al Voronei şi nu numai. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, urmărind jocul mascaţilor, ni-l vom reaminti pe nea Ghiţă aşa cum l-am cunoscut şi cum a fost dintotdeauna: vesel, bonom, generos, cu o inimă mare cât o horă moldovenească. Ni-l vom reaminti fiindcă în curtea sa de sub pulpana pădurii, la umbra părului, care ar trebui declarat monument al naturii, multe sarmale am înfulecat şi multe pahare de ţuică am dat de duşcă.

Prin măştile sale, impresionante prin acurateţe şi simţ artistic, vrednicul creator va dăinui încă multă vreme în inimile admiratorilor săi.

Vesele sau încrâncenate, gânditoare sau expansive, măştile lui Gheorghe Ţugui au cucerit lumea, ajungând în posesia marilor colecţionari de artă. Pentru strădania sa de a pune sufletul şi talentul în slujba păstrării şi perpetuării tradiţiilor populare româneşti, Academia de Arte Tradiţionale de la Sibiu l-a primit în rândul membrilor săi. Iar micuţul său atelier din spatele casei a fost declarat Muzeu UNESCO.

Gheorghe Ţugui a fost un artist desăvârşit, iar artiştii nu mor decât fizic, fiindcă ei trăiesc în continuare prin opera lor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *