Un fenomen ciudat a stârnit curiozitate botoșănenilor în cursul zilei de marți. O ceață albicioasă, densă, a fost observată în cursul zilei, iar oamenii au făcut legătura cu un nivel ridicat de poluare. Profesorul universitar Silviu Gurlui de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a recomandat populației să nu iasă din casă dacă suferă de probleme de astm ori respiratorii. Norul de praf și aerosoli a putut fi observat în Botoșani, Iași, dar și în alte județe.
„Pentru acest fenomen (natural) mai „bizar” cu nor de praf si aerosoli care s-a asternut peste buna parte din estul tarii, eu recomand populatiei, mai ales celor in virsta, copiilor si celor care au probleme respiratorii, sa ramineti mai mult in zonele mai curate, in casa, pe cit se poate. Tratati fenomenul ca unul tipic, asemanator celui de „poluare de toamna tirzie”. Desi, avem doar particule mari in suspensie, in aer, iar concentratia celor mici e mult diminuata. Astfel, si efectele sunt diminuate, adica nu ne afecteaza sanatatea. Doar aduce disconfort. Adica acolo unde aerul este improspatat cu „climatizare”, cu filtre, este ok. Sau, dimpotriva, cum am spus-o de atitea ori, zonele cele mai joase, cu mai putina ventilatie naturala, pot fi mai poluate si acolo sa simtim un disconfort mai mare”, a precizat profesorul.
Potrivit acestuia, este un val de praf si aerosoli, cu multa umiditate, un fenomen natural, care ar putea dura pâna maine.
„Nu e nimic grav, dar atmosfera poate fi simtita ca una de disconfort, afara, in aer liber. In casa, in zonele mai inalte ale oraselor, acolo unde avem filtre de particule (in casa, in masina) am putea avea o atmosfera mult mai agreabila. In Ucraina, totul e ok la Centrala. Nu vad probleme. Nivelul radiatiilor, inclusiv la Iasi, monitorizat continuu, este unul normal”, a mai spus acesta.