Societatea comercială Belvedere SRL contestă în instanță hotărârea Consiliului Local Botoșani prin care i se blochează un proiect imobiliar. Firma lui Eugen Tudose, care deține și hotelul Belvedere, a înregistrat, luni, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Botoșani o acțiune împotriva Consiliului Local și primarului municipiului Botoșani prin care cere anularea actului administrativ emis de autoritățile locale prin care i s/a respins proiectul de construcție a unei clădiri cu șapte etaje pe Bulevardul Mihai Eminescu, lângă Baia Centrală.
Investiția imobiliară prevede construirea unui ansamblu de locuinţe colective și hotel, parcare subterană şi supraterană pe Bulevardul Mihai Eminescu, într-o clădire monument istoric. Este vorba de proiectul imobiliar de la Casele Antipa. Planul Urbanistic Zonal a fost pus spre consultare publicului, însă, din cauza obiecțiilor, documentația de urbanism a fost respinsă.
Observații au venit din partea Tribunalului Botoșani, care motivează că această construcție va limita calea de acces în clădirea și în parcarea Palatului Justiției, se va obtura vizibilitatea, iar apropierea camerelor de hotel de instituție va avea ca efect perturbarea activității magistraților. De asemenea, se mai motivează că crearea spațiilor comerciale va amplifica nivelul de zgomot din zonă.
Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani se opune construcției unor imobile cu un regim de înălțime superior celor deja existente sau apte se genereze un trafic auto, care să îngreuneze și mai mult circulația rutieră din zonă. În plus, susțin reprezentanții instituției menționate ”noile construcții vor stânjeni activitatea de anchetă specifică Parchetului.
Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Procuror General, reiterează că obiectivul nu poate fi construit în varianta propusă din considerentele de prestanță și importanță a instituțiilor de stat, de reprezentare a justiției române. De asemenea, datorită funcționalității propuse zona va fi supraaglomerată din punct de vedere al traficului și circulației pietonale. Se mai precizează că Monumentul istoric ”Casa Antipa” nu va fi pus în valoare, ci va fi subordonat ca volum și prestanță în favoarea construcției noi.
Și din partea societății civile au venit obiecții privind construcția, fiind strânse 145 de semnături, față de care și-au manifestat susținerea și o serie de asociații nonguvernamentale și asociații culturale și artistice, nemulțumiri fiind înregistrate și de la Institutul Național al Patrimoniului aparținând Ministerului Culturii. Aviz nefavorabil a dat și arhitectul șef al municipiului Botoșani, concluzia fiind aceea că obiectivul propus va induce disfuncționalități din punct de vedere a circulației autovehiculelor și urbanistic prin deteriorarea imaginii publice asupra instituțiilor de interes general major adiacente. Consiliul Local al municipiului Botoșani are obligația de a emite o hotărâre de aprobare sau respingere a documentației de urbanism.
Proiectul , care a fost prezentat încă din anul 2018, prevede construirea în zonă a unui ansamblu de locuințe, spații comerciale la parter și parțial la etajul I și corp de hotel, parcare subterană și supraterană.