Operațiunea de mutare a patrimoniului Muzeului Județean de Istorie Botoșani din clădirea care va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare în clădirea CEC, este în plină derulare, a declarat președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.
Cele aproximativ 150.000 de piese de patrimoniu din colecțiile de arheologie, istorie, istorie contemporană și istorie modernă sunt mutate cu grijă cu sprijinul militarilor.
”Mulțumim domnului Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, care a aprobat participarea militarilor botoșăneni la o misiune specială, altfel decât cele cotidiane, dar la fel de importantă pentru că ține de păstrarea semnelor istoriei noastre ca neam. Mulțumim militarilor implicați în această nobilă misiune pentru efortul pe care-l depun pentru ca tot patrimoniul Muzeului Județean de Istorie, în special cel friabil și materialul de natură arheologică, precum ceramica Culturii Cucuteni, să fie depozitat în condiții adecvate, în clădirea CEC, unde, în urma demersurilor făcute de către conducerea Consiliului Județean Botoșani și cea a Muzeul Judetean, s-au închiriat două etaje”, a declarat Doina Federovici.
Reabilitarea clădirii Muzeului va începe imediat ce proiectul constructorului va primi toate avizele, iar CNI va da ordinul de începere a lucrărilor. Aceasta presupune lucrări de amploare de consolidare a fundației, structurii, dar și înălțarea mansardei, pentru a se putea amenaja aici spațiile administrative.
De asemenea, se vor reface tencuiala, finisajele și elementele decorative. La finalul lucrărilor, spațiul expozițional va fi extins de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare a Consiliului Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.