După experienţa unei vizite în penitenciar, trăită de opt elevi ai Grupului Şcolar „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, vineri a venit rîndul altui grup de elevi din cadrul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani, să simtă ceea ce înseamnă a fi privat de libertate.
Un număr de opt elevi ai liceului menţionat au experimentat la propriu activităţile desfăşurate într-o zi obişnuită de detenţie de către o persoană privată de libertate, în cadrul unui scenariu în care sunt implicaţi atît angajaţi ai unităţii de detenţie, cît şi persoane custodiate .
Derularea programului oferă cadrul oferirii unei experienţe inovatoare, în cadrul conţinuturilor curriculare, pentru adolescenţii liceeni, adresându-se capacităţii de luare a deciziilor şi auto-responsabilizare. De asemenea, se asigură şi experienţe pedagogice constructive pentru persoanele private de libertate datorită faptului că devin figuri ce orientează comportamentele adecvate, investind în propria lor resocializare şi reabilitare.
Programul „O zi în penitenciar”, derulat în cadrul proiectului „Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informarea societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar”, se alătură altor activităţi prevăzute în Protocolul de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi se înscrie pe linia activităţilor de prevenţie primară a comportamentelor deviante în rândul tinerilor liceeni din judeţ.
Vizita în penitenciar a elevilor celor două licee va fi urmată de o activitate de disemniare, cel puţin la fel de importantă ca vizita propriu-zisă, care va avea loc la sediul unităţilor de învăţămînt colaboratoare şi va urmări impactul psihosocial al experienţei trăite „după gratii” şi consolidarea informaţiilor asimilate, în scopul conştientizării şi responsabilizării tinerilor cu privire la consecinţele faptelor antisociale şi importanţa deciziilor responsabile în conturarea viitorului lor.