Basarabeni opriţi cu focuri de armă

Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Botosani, Minodora Racnea
Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Botosani, Minodora Racnea

Patru moldoveni care au trecut fraudulos frontiera spre România cu gândul să ajungă în Occident au fost prinşi în noaptea de joi spre vineri de poliţiştii de frontieră de la Rădăuţi Prut. Cei patru fugari cu vârste între 24 şi 33 de ani au improvizat o barcă pneumatică dintr-o cameră de cauciuc şi au traversat râul Prut pe direcţia localităţii Păltiniş. Poliţiştii de frontieră, care acţionau cu aparatură de vedere pe timp de noapte, i-au observat, însă moldovenii nu au oprit la somaţii, aşa că unul dintre agenţi a făcut uz de armă. „S-a tras un foc de avertisment după care cei patru suspecţi s-au oprit”, a precizat inspectorul Minodora Răcnea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră.

Prinşi la circa un kilometru de graniţă, moldovenii au fost audiaţi şi, cu toate că niciunul nu avea documente de identitate, toţi au susţinut că vroiau să ajungă în ţările din vestul Europei pentru a-şi căuta un loc de muncă.

Tot mai mulţi transfugi prinşi la graniţă

În ultimul an, poliţiştii de frontieră au înregistrat mai multe treceri ilegale din partea cetăţenilor fostelor state ale Uniunii Sovietice. În urmă cu o lună, un moldovean şi un cecen au fost prinşi în Ştefăneşti, iar în februarie trei transfugi georgieni au fost prinşi în Dorohoi. Toţi au trecut noaptea traversând Prutul cu bărci pneumatice sau pitulându-se pe frontiera de uscat. Poliţiştii de frontieră susţin că trecerile ilegale s-au înmulţit după ce România a instituit obligativitatea obţinerii vizelor pentru cetăţenii moldoveni care doresc să vină în ţară. Cum majoritatea fugarilor nu aveau documente şi nici bani, cei de la frontieră cred că în spatele lor s-ar afla reţele de călăuze sau că trecerile ar fi de fapt teste ale celor implicaţi în contrabandă care vor să vadă pe unde pot trece ţigările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *