Un bărbat din Botoșani a fost condamnat, definitiv, vineri, la nu mai puțin de opt ani de închisoare după ce și-ar fi bătut joc de două fetițe de care ar fi trebuit să aibă grijă. Constantin Corbu a fost condamnat de Curtea de Apel din Suceava pentru agresiune sexuală manifestată împotriva celor două fetițe pe care soția sa, împreună cu el, le luase în plasament.
Faptele s-au produs în 2017, an în care și soția bărbatului a pierdut și dreptul de a mai profesa ca asistent maternal. Botoșăneanul a primit în primă instanță de la Judecătoria Darabani trei ani și șase luni de închisoare, însă atât el, cât și procurorii au contestat pedeapsa. În aceste condiții, instanța superioară, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat, vineri, la șase ani pentru agresiunea sexuală asupra uneia dintre fete și la șase ani pentru faptele comise asupra celei de-a doua. Prin contopirea pedepselor, individul a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare.
Solutia pe scurt:
În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Corbu Constantin împotriva sentinţei penale nr. 123 din 08.11.2021 pronunţată de Judecătoria Darabani. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă apelantul inculpat Corbu Constantin să plătească statului suma de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare din apel. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a Cod de procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani împotriva sentinţei penale nr. 327 din 18.03.2019 a Judecătoriei Botoşani.
Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată şi, în rejudecare: În temeiul art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă inculpatul Corbu Constantin pentru:
- săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală, în formă continuată, prev. de art. 219 alin. 1, 2 lit. a) şi c) Cod penal, cu aplic. art.35 alin.1 Cod penal, faptă săvârşită în dauna persoanei vătămate minore Anonimizat 1, la pedeapsa de 6 ani închisoare; În temeiul art.67 alin. (2) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art.66 alin.(1) lit. a), b), f) şi n) şi alin.3 Cod penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată Anonimizat 1 sau cu membrii de familie ai acesteia, pe o perioadă de 2 (doi) ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. În baza art.65 alin.(1) Cod penal raportat la art.66 alin.(1) lit. a), b), f) şi n) Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a fi tutore sau curator şi a dreptului de a comunica cu persoana vătămată Anonimizat 1 sau cu membrii de familie ai acesteia, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
- săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală, în formă continuată, prev. de art. 219 alin. 1, 2 lit. a) şi c) Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1) Cod penal, faptă săvârşită în dauna persoanei vătămate minore Anonimizat 2, la pedeapsa de 6 ani închisoare. În baza art.67 alin.(2) raportat la art.219 alin.(1) şi alin.(2) Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art.66 alin.(1) lit. a), b), f) şi n) şi alin.3 Cod penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată Anonimizat 2 sau cu membrii de familie ai acesteia, pe o perioadă de 2 (doi) ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. În baza art.65 alin.(1) Cod penal raportat la art.66 alin.(1) lit. a), b), f) şi n) Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a fi tutore sau curator şi a dreptului de a comunica cu persoana vătămată Anonimizat 2 sau cu membrii de familie ai acesteia, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
În temeiul art. 39 alin. 1) lit. b) Cod penal, contopeşte cele două pedepse de câte 6 ani închisoare şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 6 ani închisoare la care adaugă o treime din cea de-a doua pedeapsă, respectiv 2 ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare. În temeiul art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal aplică, alături de pedeapsa principală, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin. (1) lit. a), b), f) şi n) şi alin.3 Cod penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a comunica cu persoanele vătămate Anonimizat 1 şi Anonimizat 2 sau cu membrii de familie ai acestora, pe o perioadă de 2 (doi) ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal aplică inculpatului, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a fi tutore sau curator şi a dreptului de a comunica cu persoanele vătămate Anonimizat 1 şi Anonimizat 2 sau cu membrii de familie ai acestora, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale care nu sunt în contradicţie cu prezenta decizie.
În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală celelalte cheltuieli judiciare din apel au rămas în sarcina statului. În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariile pentru doamnele avocat Amarie Silvia Ana şi Adomniţei Oana, desemnate din oficiu pentru persoanele vătămate minore, în cunatum de câte 470 lei rămân în sarcina statului şi se avansează din fondul MJ către Baroul Suceava. Definitivă. Pronunţată astăzi, 29 iulie 2022, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre 834/2022 29.07.2022