Magistrații Tribunalului Botoșani au dispus în,locuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu în cazul a doi dintre tinerii care făceau „afaceri” cu valută falsă. Ionuț Tiberiu Manole și Robert Andrei Ferariu au contestat măsurile arestării preventive, iar judecătorii au admis contestațiile și i/au lăsat pe cei doi să iasă de după gratii.
Polițiștii au efectuat, săptămâna trecută, șapte percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de punere în circulație de monedă străină și înșelăciune.
Citește și: | FOTO Scandalul valutei false de la Botoșani. Sume uriașe de bani ridicate de polițiști de la o societate comercială |
Potrivit anchetatorilor, în perioada martie – iulie 2022, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 22 de ani, din județul Botoșani, ar fi efectuat mai multe schimburi valutare, oferind bancnote de 100 și 50 de euro, care nu aveau elementele de siguranță specifice celor autentice, mai multor persoane din județul Botoșani, care, la rândul lor, ar fi încercat să le schimbe în case de schimb valutar.
Totodată, polițiștii au realizat o acțiune de prindere, în flagrant delict, a unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Dorohoi, fiind descoperite asupra sa 25 de bancnote de 100 și 50 de euro, precum și 9 telefoane mobile. În urma perchezițiilor, au fost descoperite 8 telefoane mobile și 4 cartele sim. Nouă persoane au fost ridicate de mascații SAS și conduse la audieri, trei fiind reținute.
Solutia pe scurt:
În baza art. 204 Cod procedură penală admite contestaţiile formulate de inculpaţii Manole Tiberiu Ionuț şi Ferariu Robert-Andrei împotriva încheierii camerei de consiliu nr. 28 din data de 12 iulie 2022, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Botoşani în dosarul nr. 8084/193/2022, pe care o menţine. Desfiinţează în parte încheierea atacată şi, în rejudecare: 1. În temeiul art. 204 alin. 12 Cod procedură penală rap. la art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, art. 218 Cod procedură penală, art. 202 alin. 4 lit. d, rap. la art. 221 alin. 1, art. 222 alin. 1 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Manole Tiberiu Ionuţ cu măsura preventivă a arestului la domiciliu constând în obligaţia impusă inculpatului pe o perioadă de 24 de zile, începând cu data de astăzi, 18 iulie 2022 şi până la data de 10 august 2022, inclusiv, de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, ***, fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu inculpatul are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu coinculpaţii Dediu Samuel, Ferariu Robert-Andrei, cu persoana vătămată Cojoceanu Niculaie, Drăghici Emanuel, cu martorii Prodan Constantin, Gireadă Dumitru, Ciubotariu Denisa Mihăiţă, Coţovanu Vlăduţ Paul, Livinschi Victor, Filip-Hriţcu Monica, Nedelcu Veronica, Roman Enoh Ruben, Strună Cosmin, Strună Beniamin, Strună Lucian, Puşcaşu Sorin Petru, Scripa Mara. Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Desemnează ca organ de supraveghere ***, judeţul Botoşani.
2. În temeiul art. 204 alin. 12 Cod procedură penală rap. la art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, art. 218 Cod procedură penală, art. 202 alin. 4 lit. d, rap. la art. 221 alin. 1, art. 222 alin. 1 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Ferariu Robert-Andrei cu măsura preventivă a arestului la domiciliu constând în obligaţia impusă inculpatului pe o perioadă de 24 de zile, începând cu data de astăzi, 18 iulie 2022 şi până la data de 10 august 2022, inclusiv, de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, situat în ***, fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu inculpatul are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu coinculpaţii Dediu Samuel, Manole Tiberiu Ionuţ, cu persoana vătămată cu persoana vătămată Cojoceanu Niculaie, Drăghici Emanuel, cu martorii Prodan Constantin, Gireadă Dumitru, Ciubotariu Denisa Mihăiţă, Coţovanu Vlăduţ Paul, Livinschi Victor, Filip-Hriţcu Monica, Nedelcu Veronica, Roman Enoh Ruben, Strună Cosmin, Strună Beniamin, Strună Lucian, Puşcaşu Sorin Petru, Scripa Mara. Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Desemnează ca organ de supraveghere ***, judeţul Botoşani. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Manole Tiberiu Ionuţ de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 21/UP din 12 iulie 2022, şi a inculpatului Ferariu Robert-Andrei de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 22/UP din 12 iulie 2022, emise de Judecătoria Botoşani, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 18 iulie 2022.