Contre între prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei ca urmare a deciziei municipalității de reorganizare a DSPSA. Potrivit unui comunicat transmis de Instituția Prefectului, Consiliul local al municipiului Botoșani a aprobat ”în principiu” reorganizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement și a două dintre serviciile publice organizate în subordinea consiliului local, dar „nu există nicio prevedere legală care să susțină posibilitatea adoptării unui act administrativ ”în principiu”, adică fără să se urmărească a se produce efecte juridice, aceasta fiind de natură să creeze confuzie cu privire la producerea efectelor, să îl facă lipsit de eficiență juridică”.
Juriștii Prefecturii spun că, în forma adoptată, hotărârea nr. 250/15.06.2022 nu poate fi pusă în executare, respectiv să conducă la o reorganizare efectivă a unui serviciu public, hotărârea fiind adoptată fără intenția producerii unor efecte juridice.
„Din plângerea prealabilă formulată împotriva HCL nr. 250/2022 nu se poate reține sub nicio formă că Prefectul județului Botoșani a apreciat că reorganizarea unui serviciu public nu este posibilă în niciun caz, ci numai că reorganizarea acestuia trebuie să se întemeieze pe prevederile Codului Civil. Studiul de fundamentare aprobat de Consiliul local este întocmit în vederea reorganizării unui serviciu public, însă întocmirea aceastui studiu este prevăzută de OG 71/2002 doar pentru înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice, nu și pentru reorganizarea acestora, căreia îi sunt aplicabile prevederile Codului civil, fiind astfel încălcate prevederile legale în materie. În anul 2020, Prefectul județului Botoșani a solicitat instanței de contencios administrativ anularea unei alte hotărârii a Consiliului local Botoșani, respectiv nr. 339/2019 privind aprobarea reorganizării Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement Botoșani, inițiată, cu încălcarea prevederilor Codului administrativ, de Viceprimarul de la acea dată, actualul Primar Cosmin-Ionuț Andrei. Instanța de judecată a admis cererea Prefectului , exercitarea tutelei administrativei de către Prefect conducând astfel la anularea unui act administrativ nelegal și a pronunțat Sentința civilă nr. 178/2020. În considerentele acestei hotărâri judecătorești, instanța de contencios administrativ a reținut – la pagina 11, paragraful 8, următoarele: ”…noțiunea de ”reorganizare” a instituției nu este definită prin codul administrativ sau prin alt act normativ specific raporturilor de drept administrativ, sens în care se aplică
prevederile Codului Civil …”. Pe cale de consecință, hotărârea unei instanțe judecătorești, deci jurisprudența în
materie, a stat la baza formulării plângerii prealabile împotriva hotărârii nr. 250/2022, acest act administrativ fiind adoptat în principiu, deci fără intenția de a produce efecte juridice și fără aplicarea prevederilor Codului Civil privind
reorganizarea”, precizează sursa citată.
Un argument în plus pentru faptul că actul administrativ pune probleme de legalitate, precizează Instituția Prefectului, este și faptul că la această dată se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei municipiului Botoșani, un alt proiect de hotărâre cu același obiect, respectiv reorganizarea unor servicii publice de interes local (reorganizarea Direcției Servicii publice, Sport și Agrement Botoșani prin divizare parțială; reorganizarea Serviciului Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipiului Botoșani).
„Consider că declarațiile domnului primar reprezintă o ieșire neinspirată, eu nu pot să ies public decât cu prudență și decență în toate manifestarile și declarațiile mele, nu mă pretez la o astfel de atitudine.I-am întins mâna de fiecare dată când ne-am întâlnit și i-am spus că va găsi sprijin în Instituția Prefectului ori de câte ori va solicita acest lucru. Asta trebuia să facă acum, să pună mâna pe telefon, să mă sune, să sune la Instituția Prefectului, să pună întrebări dacă are neclarități, pentru că nu are studii în domeniu. Când serviciul juridic din cadrul Instituției Prefectului mi-a adus la cunoștință că hotărarea respectivă nu se încadrează în cadrul legal în baza căruia a fost adoptată, le-am spus să invite secretarul primăriei, dumnealui a venit, au discutat pe marginea hotărârii, s-au tras concluziile. Astăzi dimineață am fost surprins când am văzut atitudinea domnului primar din presă, bineînțeles că l-am sunat, dar nu mi-a răspuns. Îi transmit pe această cale să se ocupe de lucrurile pentru care l-au ales cetățenii, nu de declarații spectaculoase în care își spune frustrările, a vrut să facă treabă, dar nu l-au lăsat Cătălin Flutur, Eugen Țurcanu, Sorin Cornilă. Eu nu am nici o dispută cu dumnealui, eu nu am nici un conflict cu nimeni. Pentru că fiecare declarație publică a unui decident impactează, creează așteptări, aduce dezamăgiri, funcție de speța respectiva. Când vii cu diferite supoziții, trebuie să le argumentezi sau sa le combați, clar, concret”, a spus prefectul.