Reforma pensiilor încinge în continuare spiritele pe scena politică. Punctul nevralgic rămân pensiile speciale, care au stârnit discuţii aprinse în emisiunea Context, de la TVR INFO. Actualul ministru al Muncii, botoșăneanul Marius Budăi, și fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se acuză reciproc de populism. Asta în timp ce Comisia Europeană vrea explicații cu privire la definiţia acestor venituri speciale.
Guvernul României și-a asumat în PNRR un plafon de 9,4% din PIB pentru acoperirea pensiilor. În februarie anul acesta, Comisia Europeană a cerut introducerea pensiilor speciale în acest plafon.
Formularea „pensii speciale” pune însă probleme, susțin actualii responsabili din Guvern.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Marii profesionişti care au lucrat la PNRR au scris aşa un termen care din punct de vedere juridic în România nu există, și anume ‘pensii speciale’. Din cauza acestui fapt Comisia (…) a înţeles că în acel procent de 9,4 trebuie să fie pensiile din Apărare şi din ordine publică, or pensiile din Apărare nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat„.
Cristian Ghinea susține că Ministerul Muncii, aflat tot la liberali și anul trecut, a fost total implicat în redactarea PNRR, dar nu a avut obiecții.
Cristian Ghinea: „A doua tâmpenie, că nu este termen juridic, este termen de politici publice, este foarte simplu, orice pensie care nu este acoperită de contributivitate este una specială. (…) Domnul Budăi are o problemă uriaşă, pentru că a minţit pensionarii că le va creşte pensiile enorm înainte de alegeri şi acum nu au bani la buget, cum o să crească pensia, să fie punctul de pensie 2.027 de lei fără să treacă de pragul de 9,4% din PIB?„.
Din opoziție, USR își menține poziția privind pensiile speciale, multe considerate nejustificate.
La sfârșitul lunii mai, Marius Budăi a anunțat că România va renegocia plafonul de 9,4 din PIB pentru pensii, asumat în PNRR. Potrivit Ministerului Muncii, media europeană a plafonului pentru pensii e în jur de 13% din PIB, informeaza StirileTVR