O comună din nordul judeţului Botoşani a fost dată ca exemplu în întreaga Uniune Europeană pentru modul extraordinar în care comunitatea a reuşit să se dezvolte, în ultimii zece ani, cu fonduri europene.
Este vorba despre localitatea Hilişeu-Horia, unde, până de curând, oamenii au trăit în sărăcie, supravieţuind din agricultură şi creşterea animalelor. Acum însă, elevii învață în școli moderne, iar sute de adulți din localitate au fost ajutați să-și termine studiile și să-și găsească un loc de muncă.
Povestea de succes a comunei Hilişeu Horia a fost inclusă într-o broşură oficială a comunităţii europene dedicată satelor inteligente din Europa. Localitatea este apreciată pentru investiţiile sale de aproape 12 milioane de euro, din ultimii ani, pentru îmbunătăţirea vieţii localnicilor, dar şi pentru modernizarea satelor.
Una dintre prioritățile autorităților locale a fost educația. Sute de elevi din familii nevoiaşe, în pericol de abandon şcolar beneficiază de un after-school, unde sunt ajutaţi la teme, primesc o masă de prânz şi beneficiază de consiliere psihologică. De asemenea, școlile au fost modernizate și dotate cu aparatură de ultimă generație.
Comuna din România dată ca exemplu Europei
În trecut, comuna devenise unul din polii sărăciei de la marginea Uniunii Europene din cauza inundațiilor, secetei, lipsei infrastructurii și a locurilor de muncă. Însă, prin numeroase proiecte de dezvoltare, sute de localnici au fost trimişi să continue şcoala, au urmat cursuri de calificare și au reușit să se angajeze.
De asemenea, zeci de săteni au fost ajutaţi să-şi deschidă afaceri, iar casele celor mai nevoiaşi săteni au fost reabilitate, dotate cu bucătării şi toalete în interior, dar şi cu panouri fotovoltaice. Totodată, fiecare localnic are acces gratuit la internet. Prin alt proiect de 4,3 milioane de euro au fost asfaltate toate drumurile din comună.
Investițiile nu se opresc aici. În prezent este construită o grădinița ultramodernă, iar autoritățile locale au în plan să realizeze un parc fotovoltaic de peste un hectar, informează antena3
Foto: captura antena 3