Frumoase și deștepte, așa sunt toate cele șase tinere din Botoșani care au reușit, în acest an, să obțină media 10 la Bacalaureat. Printre ele se numără și două surori gemene, care au studiat la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: Andreea și Cezara Iurea. De când se știu, au fost mereu în aceeași clasă, dar acasă nu au învățat niciodată împreună pentru că au stiluri complet diferite în acest sens. S-au sfătuit deseori, însă, asupra unor probleme pentru care nu găseau rezolvare pe cont propriu.
Andreea este o persoană deschisă, energică și mereu preocupată în a deveni o versiune cât mai bună de-a ei.
„Îmi place inexplicabil de mult să călătoresc, să descopăr locuri și tradiții noi. Totodată, de mică am o pasiune pentru mașini, fotbal, design interior și exterior. Probabil, dacă nu aș fi descoperit informatica, în momentul de față aș fi ales arhitectura”, ne-a mărturisit Andreea.
Cezara este echilibrată și calculată, comunică și se integrează foarte ușor, muncitoare și foarte ambițioasă. Pasionată de sport, tehnologie și informatică.
„Mereu mi-a plăcut să îmbin utilul cu plăcutul, nu am văzut niciodată școala ca pe o povară, ba din contră, a fost mai degrabă doza mea de motivație care m-a învățat ce înseamnă satisfacția propriei munci”, spune Cezara.
„Reușita noastră se datorează, fără îndoială, profesorilor”
Cele două tinere consideră că secretul obținerii unei astfel de performanțe școlare este acela de a avea profesorii potriviți și a-ți construi o bază cât mai solidă din timp.
„Reușita noastră se datorează, fără îndoială, profesorilor de la clasa care au predat materia la un nivel ridicat și care ne-au oferit sprijin necontenit pe parcursul celor 4 ani de liceu. Sunt extrem de recunoscătoare pentru profesionalismul acestor cadre didactice. Totodată, este nevoie si de mult studiu individual, disciplină și ambiție”, ne-a mărturisit Andreea.
Andreea a fost Miss Boboc în clasa a IX-a
Cele două vor să studieze în domeniul informaticii și vor da admitere, în iulie, la mai multe facultăți de profil din Cluj și Bucuresti. În clasa a IX-a, Andreea a devenit Miss Boboc și deși are toate atuurile pentru o carieră în acest sens, spune că nu este deloc pasionată de modelling. Cele două tinere sunt pragmatice și privesc spre viitor cu încredere.
„Încă de mici am fost atrase de științele exacte, de matematică și informatică, frecventam centrele de excelență din oraș, participam la concursuri naționale și olimpiade care au contribuit semnificativ la dezvoltarea noastră pe această latură. Visul nostru este ca, după terminarea studiilor, să ne angajam într-o multinațională”, spun tinerele.
Nu au făcut un țel din obținerea mediei 10 la Bacalaureat, dar au muncit foarte mult pentru a obține un rezultat bun.
„Mereu am muncit pentru mine, pentru a înțelege cât mai multe lucruri utile, nu pentru note. Dar pot zice că media 10 de la Bacalaureat a venit ca o răsplată pentru tot ceea ce a însemnat muncă constantă, pentru nopți nedormite, “risipite” pe temele făcute chiar și la 3-4 dimineața, pentru toate petrecerile pierdute sau ieșirile amânate cu prietenii din cauza lipsei de timp”, ne-a mărturisit Cezara.
Ambele tinere consideră că subiectele din acest an au fost accesibile.
„Subiectele au fost de nivel mediu, mai ușoare, din fericire, decât cele din cadrul Simulării de Bacalaureat din martie. La probele de matematică și informatică, nu am fost la fel de stresată datorită experienței pe care am acumulat-o în decursul anilor în aceste domenii. Meditațiile făcute în privat au fost dedicate, mai mult, examenului de admitere pe care urmează să îl susținem”, ne-a spus Andreea.
Vor să se stabilească la Cluj sau București
Asta nu înseamnă că fetele nu s-au bucurat de perioada de liceu. Au fost la petreceri cu colegii și prietenii, la filme, s-au bucurat de plimbări și au călătorit mult la Cluj și București, orașele în care vor să se stabilească pe viitor.
„Este esențial să găsești un echilibru între studiu și distracție, trebuie să-ți trăiești și viața de adolescent, să rămâi cu momente demne de povestit pe mai târziu”, spune Andreea.
„Da, am avut și timp de relaxare, mai ales în wekeend-uri, pe care mai mereu le petreceam oriunde altundeva, dar numai nu acasă. E important să iei o pauză și să te deconectezi puțin de la învățat, ajută foarte mult! Dar bineînțeles, totul cu măsură!”, ne-a spus și Cezara.
Atât Andreea, cât și Cezara sunt de părere că performanța școlară se datorează unei munci de echipă: a lor, a profesorilor, dar și a părinților.
„Noi am fost norocoase pentru că am avut parte de niște profesori ca la carte, care și-au dat interesul și ne-au pregătit la un nivel înalt, au fost niște profesioniști! Pe lângă profesorii pe care i-am avut, un rol binemeritat le revine și părinților noștri cărora le suntem mai mult decât recunoscătoare pentru tot ce ne-au oferit. Am avut noroc de niște părinți care mereu ne-au încurajat să facem ce ne place, ne-au susținut încă de la bun început și au fost ca un pansament pentru momentele în care simțeam că totul devine mult prea copleșitor. În tot acest proces este esențial felul în care te pregătesc profesorii, suportul moral din partea părinților și nu în cele din urmă interesul și atitudinea pe care le ai față de propriul tău viitor!”, a punctat Cezara.
În județul Botoșani au fost șase eleve care au obținut media 10 la Bacalaureat. Veronica Horopciuc, de la Darabani, a obținut media 10 la Bacalaureat și este șefă de promoție. De la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, elevii de 10 la Bacalaureat sunt: Raluca Brumă, Elena Crețu, Andreea Iurea, Cezara Iurea și Maria Culidiuc.
Autor: Mihaela Macovei