Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, istoria dezvăluindu-ne că aceasta a făcut parte din vestimentația uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa, în perioada Culturii Cucuteni.
De câțiva ani, ia a fost readusă în centrul atenției, prin organizarea unor activități menite să evidențieze faptul că bluza cu altiță este astăzi nu doar un obiect vestimentar, ci o cultură în sine, un punct de legătură între istoria de demult și istoria modernă.
Un astfel de eveniment a fost organizat ieri la Prăjeni de social-democrații botoșăneni, care, la inițiativa Organizației de Femei, au participat la cea de-a cincea ediție a Șezătorilor Iei. În vatra satului, acolo unde obiceiurile dăinuiesc de când e lumea, social-democrații au fost primiți de primarul Gheorghiță-Mihăiță Iftodi cu pâine și sare, tradiție care simbolizează ospitalitatea, acceptarea reciprocă și pecetluirea unei legături durabile între gazde și oaspeți.
“Ia a unit și continuă să unească oameni. Cămașa cu altiță era confecționată la șezători, ca cea la care participăm noi astăzi. Dacă în anii anteriori, cu datorie față de frumosul neamului românesc, ne-am bucurat de specificul costumului tradițional din comunele Cordăreni, Curtești, Văculești și Vârfu Câmpului, iată că în acest an ne întâlnim cu locuitorii comunei Prăjeni și cu meșteri populari care asigură continuitatea acestui simbol al portului popular autentic. Mulțumiri alese domnului primar pentru că a sprijinit acest eveniment încărcat de naturalețe și emoție”, a subliniat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
Pentru a promova importanța și frumusețea acestui reper identitar românesc, în anul 2013, ziua de 24 iunie a fost declarată neoficial Ziua Universală a Iei, iar anul acesta Parlamentul României a adoptat legea care oficializează această sărbătoare.
Sursa: comunicat PSD