Senatorul liberal Cristian Achiței a cerut, miercuri, în Parlament ca modernizarea infrastructurii rutiere din Botoșani să continue. În cadrul unei declarații politice făcute de la tribuna Parlamentului, senatorul PNL a spus că „Botoșaniul are nevoie de o dezvoltare accelerată, pe motiv că „înregistrează un deficit istoric la acest capitol”. El susține necesitatea construirii drumului expres Botoșani- Suceava, a centurii Botoșaniului, a centurii Flămânziului și expertizarea tehnică a drumurilor naționale DN 29A Vârfu Câmpului-Dorohoi, DN 29B Botoșani-Dorohoi, DN 29 Botoșani-Săveni și DN 24C Bădărăi-Manoleasa Prut.
Iată conținutul declarației făcute de Cristian Achiței:
„Oamenii, cei pe care îi reprezentăm în Parlament, au, pe bună dreptate, așteptări de la noi: să facem legi bune pentru români și să ne asigurăm că facem totul pentru dezvoltarea substanțială a județelor noastre! Iar această dezvoltare trebuie să fie una echilibrată, cu o grijă deosebită pentru zonele defavorizate, care înregistrează un deficit istoric la acest capitol. Județul pe care îl reprezint, Botoșani, este unul dintre cele care are nevoie de dezvoltare accelerată. De aceea mi-am concentrat activitatea parlamentară pe promovarea și susținerea prin toate mijloacele legale avute la dispoziție a priorității absolute pe care am identificat-o pentru dezvoltarea județului Botoșani și anume investițiile în modernizarea infrastructurii rutiere. Sunt mulțumit de faptul că în prezent se modernizează pe fonduri europene două drumuri naționale din județul Botoșani, DN 28B, cel care leagă municipiul reședință de județ de restul țării, prin Tg. Frumos, și DN 29D, care pune în valoare vama cu Republica Moldova de la Stânca-Costești. Sunt preocupat de evoluția lucrărilor și voi uza de întreaga forță pe care mi-o conferă poziția de parlamentar pentru a le finaliza. Sunt în același timp extrem de determinat, de motivat pentru a continua eforturile de modernizare a infrastructurii rutiere botoșănene prin promovarea de noi investiții importante în rețeaua de drumuri naționale din județul pe care îl reprezint.
Drumul expres Botoșani-Suceava, varianta ocolitoare a municipiului Botoșani și varianta ocolitoare a orașului Flămânzi, finanțate prin POIM, trebuie să aibă finalizate documentațiile până în decembrie 2023.
Eliminarea celor două puncte negre de pe drumurile naționale botoșănene, de la Roșiori și Baisa, trebuie realizată urgent, fiind prevăzută și în PNRR.
Siguranța rutieră este o prioritate și atunci când vine vorba de construcția și reabilitarea podurilor de pe drumurile naționale și atrag atenția că 6 dintre acestea au fost catalogate de experți ca fiind în stare critică sau nesatisfăcătoare.
O altă urgență pe care Ministerul Transporturilor și CNAIR, prin DRDP Iași, trebuie să o rezolve este întocmirea documentației și proiectarea reabilitării unui tronson de 3,3 km din Drumul Național DN 29D, care nu a fost prins în investiția mare de modernizare a acestui drum.
Expertizarea tehnică a drumurilor naționale DN 29A Vârfu Câmpului-Dorohoi, DN 29B Botoșani-Dorohoi, DN 29 Botoșani-Săveni și DN 24C Bădărăi-Manoleasa Prut, ca și alocarea de fonduri suficiente pentru lucrările de întreținere sunt alte priorități ale perioadei următoare pentru infrastructura rutieră botoșăneană.
Ca atare, în perioada următoare îmi voi concentra eforturile cu perseverență pe promovarea proiectelor de investiții și, la fel cum am făcut și în cazul DN 28B și DN 29D, voi convinge factorii de decizie de necesitatea implementării tuturor acestor noi proiecte”.