Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe azi, 20 iunie, și are o durată de nouă zile. Lungimea postului, numit popular al Sâmpetrului, este în funcţie de data Paştilor. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este celebrată anual în data de 29 iunie. Pentru a evidenția cum se cuvine rolul pe care l-au avut cei doi mari Apostoli în propovăduirea creștinismului, Biserica a hotărât cinstirea acestora prin post. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, din cele nouă zile de post, trei vor fi cu dezlegare la pește. Va fi dezlegare la pește în zilele de: 24 iunie – pentru „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și 25-26 iunie, fiind zile de sâmbătă și duminică.
În popor se spune că acest post se ţine pentru sănătate la oameni şi vite, de apărare de foamete şi grindină.
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se mai numeşte şi „Postul de vară”. Postul reprezintă perioada în care trebuie să facem mai multe fapte bune, concomitent cu rugăciunea. În post trebuie să renunţăm la răutate, egoism şi indiferenţă în detrimentul iubirii, al faptelor bune şi al credinţei. Postul se ţine în amintirea Sfinţilor Petru şi Pavel, care au avut un rol important în răspândirea credinţei creştine şi a mărturisirii lui Hristos.
În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se bea alcool și nu se fumează. Nu se mănâncă pește în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, creștinii trebuie să se roage mai mult. În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Sfântul Petru este considerat patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.
O altă superstiţie spune că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.
O altă legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sânpetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.
Postul lui Sânpetru, spre deosebire de Postul Paştelui, Postul Crăciunului şi Postul Sf. Mării, are număr variabil de zile. Cei care cred în superstiţii spun că sărbătoarea este anunţată de apariţia licuricilor, amuţitul cucului şi alte semne cosmice.