Magnificii lopătari în penaj nupțial au fost observați pe mai multe iazuri din județul Botoșani de echipa Serviciului Teritorial al ANANP. Aceștia au o răspândire discontinuă, pe lângă ape puțin adânci, bălți întinse și lacuri cu stufărişuri şi pâlcuri de arbori. Penajul este alb, cu cioc lung, negru și lat, iar în perioada de reproducere, la baza gâtului (un inel), sub bărbie și vârful ciocului capătă nuanțe de galben intens. Se hrăneşte în zone cu apă mică, plimbându-și ciocul puţin întredeschis prin mișcări laterale, culegând şi filtrând hrana (insecte acvatice, viermii, moluştele, crustaceele, broaştele, peşti mici).
Cuibăreşte adesea în colonii mixte alături de egrete mici, stârci şi cormorani, iar cuibul poate fi poziționat direct pe sol pe insulițe izolate, sau în vegetație acvatică deasă, precum pâlcuri de sălcii sau stuf compact. Din păcate, principalele amenințări sunt: pierderea sau deteriorarea habitatului, poluarea sau gestionarea necorespunzătoare a apelor, perturbarea antropogenă.
În timpul activităților de monitorizare a speciilor acvatice de către cei de la ANANP, mai multe exemplare de lopătar au fost observate pe iazurile Costești și Havârna, dar și pe acumularea Mileanca, Iazul Mare Stăuceni Dracșani, Iazurile de pe Valea Ibănesei- Bașeului- Podrigăi.