Omul, cât trăiește, învață – spune o veche vorbă din popor. Ritmul alert în care lumea și lucrurile din jurul nostru se schimbă ne pune în fața unor situații cu care nu ne-am mai întâlnit, provocându-ne să descoperim informații noi și să ne dezvoltăm abilitățile. În acest proces, învățarea continuă are un rol cheie datorită principalul său rol, de a ne ajuta să fim mai flexibili și să ne adaptăm.
Învățarea continuă reprezintă educația permanentă, realizată pe tot parcursul vieții, prin intermediul diverselor contexte formale, nonformale sau informale. Această activitate este esențială în dezvoltarea personală și profesională, iar în spatele ei se află o multitudine de factori motivaționali, precum relațiile sociale, bunăstarea socială, avansarea în plan profesional sau stimularea intelectuală.
Datorită evoluției Internetului, informațiile și modalitățile de învățare s-au dezvoltat și au devenit mai ușor accesibile. Platformele de e-learning au oferit cursanților un nou mediu de socializare și comunicare, cursuri individuale sau de grup și posibilități de evaluare. Acum, la doar un click distanță, utilizatorii își pot îmbunătăți competențele de bază sau cele sociale, abilitățile tehnice și chiar competențele manageriale.
Învățarea continuă ar trebui să reprezinte pentru fiecare principala abilitate în care investește timp, energie sau alte resurse. De ce să investești în acest proces? Pe lângă posibilitatea de a-ți dezvolta noi skill-uri și cunoștințe, învățarea continuă îți aduce îmbogățire personală. Nu este o noutate faptul că interesele și pasiunile unei persoane pot fi numeroase, iar unele dintre acestea depășesc sfera de activitate profesională. Dezvoltarea acestor interese poate duce la descoperirea unor noi perspective și îți poate oferi noi oportunități la care, în primă fază, nu te-ai fi așteptat.
Indiferent dacă obiectivul tău este să pui accent pe dezvoltarea personală sau pe cea profesională, prin învățare și exersare vei reuși să îți îmbunătățești punctele forte și vei avea ocazia să îți echilibrezi punctele slabe. De asemenea, procesul de învățare continuă te poate ajuta să îți dezvolți încrederea în sine, astfel încât să poți depăși sindromul impostorului care te poate sabota în anumite situații.
Și totuși, ce faci atunci când descoperi mai multe cursuri care ți-au stârnit interesul, ai aflat de un workshop interesant și ai o nouă carte pe care abia aștepți să o citești? Oricât de multe lucruri ne dorim să facem în aceeași perioadă, resursele noastre sunt limitate. Pentru a nu-ți pierde motivația inițială, este util să îți dozezi energia. Entuziasmul pentru ceva nou este mereu la cote înalte, însă acesta trebuie să fie prezent cu tine până la îndeplinirea obiectivului. Pentru a te ajuta să parcurgi acest proces într-un mod sănătos și eficient, avem două recomandări care îți vor fi de folos.
Planifică-ți procesul de învățare
Primul lucru pe care îl poți face este să îți planifici în timp întreg procesul de învățare. Pentru început, notează-ți toate cursurile și workshop-urile la care vrei să participi, stabilește ce cărți, articole sau documente vrei să citești și aproximează cât timp ai nevoie pentru fiecare activitate. Organizează-ți un planner săptămânal sau lunar și vezi zilele și intervalele orare în care vei putea să te ocupi de obiectivul tău.
Organizarea este cheia evoluției tale și te ajută să nu te pierzi în marea de informații ce se află în jurul tău. Păstrează-ți focusul pe câteva activități, bine delimitate și abia după ce consideri că ți-ai luat de acolo informațiile de care aveai nevoie, concentrează-te asupra altor surse.
Folosește notițele
În procesul de învățare continuă al fiecărei persoane, notițele sunt ca o hartă ce îți arată imaginea de ansamblu. Pe lângă faptul că te ajută să vezi de unde ai început și îți permit să analizezi parcursul avut, notițele reprezintă și o bună modalitate de urmărire a obiectivelor stabilite. Pentru a păstra atât planificarea, cât și notițele în același loc, poți utiliza o agendă care să îți ofere spațiul necesar.
UNIKA, cel mai mare producător autohton pe piața de agende din România, produce agende din piele naturală, piele PU și piele regenerată, folosind materiale de calitate superioară. Fie că este vorba de agende nedatate personalizate, datate personalizate sau nepersonalizate, aici vei găsi întotdeauna o gamă variată de agende calitative, cu design modern, aspect plăcut și cu o rezistență în timp impresionantă.
Agenda Flexi este unul dintre modelele flexibile și versatile, ce are un format modern, atipic. Coperta din piele PU imită foarte bine pielea naturală, iar principalul avantaj al acestei agende este reprezentat de posibilitatea de a alege dintre varianta datată cu 224 pagini sau cea nedatat, cu 344 pagini. Coperta este realizată piele ecologica dublă față, termosensibilă, iar colțurile sunt rotunjite. Agenda vine însoțită și de un semn de carte.
Cu răbdare și pași mici, orice proces de învățare poate fi simplificat, iar la final nu îți rămâne decât să te bucuri de roadele muncii tale.