Este din lemn, are zidurile din paie şi tencuiala din lut: o casă construită integral din materiale neconvenţionale, dar şi ecologice. Construcţia a fost ridicată în comuna Curteşti, judeţul Botoşani, de o familie care şi-a dorit să locuiască într-o casă … sănătoasă şi economică. Costurile cu întreţinerea sunt aproape cât cele pentru o garsonieră, scrie Observatornews.ro.
Alexandru Nemţoiu îşi construeşte o casă … altfel, în comuna Curteşti din judeţul Botoşani. A visat la ea timp de patru ani. „Suntem în hol … Holul va fi și un loc de dressing. Din hol intrăm în living, dormitorul și mai avem bucătăria. Din bucătărie mai avem acces pe terasă, iar din terasă – cerdacul. Am ales așa ca să ne vedem grădina”, arată el.
Casa va avea un living încălzit cu sobă din cărămidă, un dormitor, o bucătărie şi două băi plus o terasă cu cerdac. Este vorba despre o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi, însă cheltuielile cu întreţinerea vor fi mici cât pentu o garsonieră. Asta şi pentru că Alexandru îşi doreşte să monteze pe acoperiş panouri solare. „Pereţii exteriori sunt compuşi din panouri. Au ramă de lemn, iar în interior sunt baloţi de paie comprimaţi hidraulic. Avantajul e că sunt un foarte bun izolator. Tencuielile vor acumula căldură și vor elibera căldură treptat”, explică Alexandru Nemţoiu, proprietar.
Pentru că este construită din materiale ecologice, casa va avea mereu un miros proaspăt. „Fiecare casă are un miros, argila are mirosul ei, nisipul mirosul lui. Se apropie de mirosul caselor bunicilor. Va fi o casă ecologică, sănătoasă, nu va avea mucegai”, spune Alexandru Nemţoiu.
78 de panouri din lemn și paie au fost folosite pentru a construi casa asemeni unui puzzle. Pereții exteriori vor avea o grosime de 50 de centimetri, cu tot cu tencuială. Chiar și pereții interiori vor fi umpluți cu paie și lut. Casa ecologică din Curteşti a costat 80.000 de euro, iar proprietarii speră să-şi petreacă aici sărbătorile de iarnă.