Victimă a unui accident, un şofer a fost amendat şi a rămas şi fără carnet pentru consum de alcool, deşi nu băuse nicio picătură. Situaţia s-ar fi putut lămuri din prima zi, dar după aproape un an, încă nu a fost tranşată de justiţie, scrie Ziarul de Iasi.
În dimineaţa zilei de 1 iunie a anului trecut, Florin L. se afla la volanul unui BMW pe strada Străpungere Silvestru. La intersecţia cu strada Bacinschi, automobilul a fost izbit din spate de o Skoda şi propulsat în maşina din faţă. Toţi şoferii implicaţi în accident erau în culpă, aflându-se pe linia de tramvai, motiv pentru care şi Florin L. a fost sancţionat cu avertisment şi două puncte de penalizare. Poliţiştii i-au solicitat şoferului să sufle şi în etilotest, aparatul indicând o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,06‰. Florin R. a protestat, susţinând că nu consumase deloc alcool în ziua respectivă, apreciind că urmele de alcool ar putea proveni de la şerveţelele umede cu care se ştersese de sânge după accident. I s-au recoltat probe biologice la Spitalul „Sf. Spiridon”, expertiza stabilind dimpotrivă lipsa totală a alcoolului în sânge. Cu toate acestea, Florin R. a fost sancţionat şi pentru conducere sub influenţa alcoolului, cu o amendă de 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce timp de 90 de zile. Ca urmare, şoferul s-a adresat instanţei, cerând anularea procesului-verbal de contravenţie.
În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au verificat în primul rând temeinicia procesului-verbal, constatând că acesta fusese întocmit corect şi cuprindea toate detaliile necesare pentru stabilirea faptelor. În schimb, judecătorii au constatat că sancţiunea aplicată pentru conducere sub influenţa alcoolului nu are o acoperire faptică. „Dispoziţiile legale prevăd posibilitatea conducătorului de autovehicule de a solicita recoltarea de probe tocmai ca expresie a dreptului său la apărare. Având în vedere rezultatul analizei toxicologice, instanţa apreciază că petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest, drept pentru care nu poate reţine existenţa elementelor constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002 (conducere sub influenţa alcoolului, n.r.)”, au constatat judecătorii. Aceştia au decis exonerarea şoferului de amenda de 1.305 lei, ca şi de suspendarea dreptului de a conduce. Avertismentul şi punctele de penalizare pentru oprire neregulamentară au fost menţinute. De altfel, nici şoferul nu le contestase. Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel împotriva sentinţei, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. Acesta a rămas ieri în pronunţare.